Meelwormenshake prima voor spieropbouw

shake

Beeld: Karolina Grabowska via Pexels

Wil je duurzamer werken aan je spieropbouw? Dan is insecteneiwit in je shake mogelijk een geschikt alternatief voor eiwit uit melkproducten. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht deden er onderzoek naar.

De onderzoekers, onder wie een lid van de raad van adviseurs van Protifarm (producent van insecten voor consumptiedoeleinden), lieten in het onderzoek zien dat eiwitten afkomstig uit meelwormen net zo goed in de spieren worden opgenomen als eiwit uit melkproducten en bovendien bijdragen aan een vergelijkbare spiergroei. Dat maakt meelwormen een bron van kwalitatief hoogwaardige eiwitten, zo meldt Maastricht UMC+.

Tijdens de studie kregen 24 mannen een shake met 30 gram melkeiwit of insecteneiwit. Na een paar uur namen de onderzoekers bloed- en spierweefsel af bij de proefpersonen om de eiwitopname en spiergroei te meten. Dit was mogelijk doordat er een meetbaar aminozuur was toegevoegd aan beide eiwitsoorten. Dat werkt als een chemische marker waardoor de onderzoekers konden meten waar in het lichaam de aminozuren uit de eiwitten terecht kwamen.  Ze vonden geen significante verschillen in zowel opname als spiergroei tussen het melkeiwit en insecteneiwit.

In de paper, die onlangs werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, schrijven de onderzoekers dat traditioneel dierlijke eiwitten (zoals uit vlees, vis, eieren en melk) hoogwaardige bronnen van eiwit zijn, maar ook dat het niet haalbaar is om genoeg ervan te blijven produceren door de groeiende vraag. Insecten kunnen volgens Maastricht UMC+ op een meer duurzame manier op commerciële schaal geproduceerd worden dan veel traditionele dierlijke eiwitbronnen.

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen Eiwitmeter

Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen Eiwitmeter

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft op de website een gratis online Eiwitmeter beschikbaar gesteld. Deze tool geeft informatie over hoeveel eiwitten iemand dagelijks nodig heeft, ook bij herstel na ziekte of na een operatie.

‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’

‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’

Wat is volgens hoogleraar en kinderarts prof. dr. Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ (MUMC+) het belangrijkste voor kinderen met ernstig overgewicht of obesitas om tot een gezonde leefstijl te komen? “Langdurige begeleiding op maat. We weten dat het werkt.”