Meelwormenshake prima voor spieropbouw

shake

Beeld: Karolina Grabowska via Pexels

Wil je duurzamer werken aan je spieropbouw? Dan is insecteneiwit in je shake mogelijk een geschikt alternatief voor eiwit uit melkproducten. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht deden er onderzoek naar.

De onderzoekers, onder wie een lid van de raad van adviseurs van Protifarm (producent van insecten voor consumptiedoeleinden), lieten in het onderzoek zien dat eiwitten afkomstig uit meelwormen net zo goed in de spieren worden opgenomen als eiwit uit melkproducten en bovendien bijdragen aan een vergelijkbare spiergroei. Dat maakt meelwormen een bron van kwalitatief hoogwaardige eiwitten, zo meldt Maastricht UMC+.

Tijdens de studie kregen 24 mannen een shake met 30 gram melkeiwit of insecteneiwit. Na een paar uur namen de onderzoekers bloed- en spierweefsel af bij de proefpersonen om de eiwitopname en spiergroei te meten. Dit was mogelijk doordat er een meetbaar aminozuur was toegevoegd aan beide eiwitsoorten. Dat werkt als een chemische marker waardoor de onderzoekers konden meten waar in het lichaam de aminozuren uit de eiwitten terecht kwamen.  Ze vonden geen significante verschillen in zowel opname als spiergroei tussen het melkeiwit en insecteneiwit.

In de paper, die onlangs werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, schrijven de onderzoekers dat traditioneel dierlijke eiwitten (zoals uit vlees, vis, eieren en melk) hoogwaardige bronnen van eiwit zijn, maar ook dat het niet haalbaar is om genoeg ervan te blijven produceren door de groeiende vraag. Insecten kunnen volgens Maastricht UMC+ op een meer duurzame manier op commerciële schaal geproduceerd worden dan veel traditionele dierlijke eiwitbronnen.

Lees ook
Presentatie en aanbod werkt door

Presentatie en aanbod werkt door

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan de fysieke inrichting van onze voedselomgeving, zoals veel vegetarische producten in de supermarkt, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze of gedrag de sociale norm is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek...

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.

COACH-programma | Lange begeleiding kinderen met  obesitas werkt

COACH-programma | Lange begeleiding kinderen met obesitas werkt

Kinderen met overgewicht, obesitas en zeer ernstige obesitas hebben allemaal baat bij een doorlopende, poliklinische leefstijlinterventie op maat. Na een interventie van een jaar is in elke categorie een aanzienlijk gewichtsverlies te zien en een verbetering van cardiovasculaire risicoparameters.