Meer biologische en lokale voedingsmiddelen bij bedrijfscatering HAS green academy

16 maart 2023 Redactie Food

HAS green academy gaat meer biologisch en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen bij de bedrijfscatering aanbieden om daarmee de consumptie van deze producten te stimuleren. De onderwijsinstelling ondertekende op 9 maart de intentieverklaring Biologische en Lokale Inkoop Bedrijfscatering van de Provincie Noord-Brabant.

Deze intentieverklaring werd eind januari op de Biobeurs door de provincie gepresenteerd tijdens het symposium 'Biologisch in Brabant' en getekend door gemeenten Altena, Boekel, Meierijstad, ’s-Hertogenbosch, Vught, Brabants Landschap en HAK. Hierop sloten ook andere organisaties waaronder HAS green academy aan.

De provincie heeft grote ambities als het gaat om biologische en lokale productie en wil met de intentieverklaring de consumptie hiervan stimuleren. In het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 heeft de provincie de ambitie uitgesproken om de biologische productie in Brabant te laten groeien van 3% naar 15%. Omdat de vraag naar biologische producten achterblijft, vindt de Provincie het belangrijk dit een impuls te geven.

Committeren aan de ambitie

De Provincie doet dit zelf binnen de eigen bedrijfscatering, maar willen ook Brabantse instellingen en bedrijfsleven hiertoe bewegen. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver: “Met de intentieverklaring Biologische en Lokale Inkoop Bedrijfscatering daagt de provincie Brabantse overheden, instellingen en bedrijven uit om zich te committeren aan de ambitie om minstens 50% van hun bedrijfscatering biologisch en/of lokaal in te kopen per 2026. Dit beleid sluit tevens naadloos aan bij de doelstellingen in de Green Deal en de Farm to Fork-strategie van de Europese Unie.”

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Met het tekenen van de intentieverklaring laat HAS green academy zien bereid te zijn stappen te zetten in het aanpassen van het aanbod bij de bedrijfscatering als onderdeel van het optimaliseren van de bedrijfsvoering als geheel. Ook past het bij de beweging die de HAS maakt van hogeschool naar expertisecentrum voor de sector agro, food en leefomgeving in Zuid-Nederland en de bijdrage die de HAS in die rol wil leveren aan praktische oplossingen die onze wereld gezonder maken.

Het onderwijs

Ook in het onderwijs krijgen biologische en lokale productie en consumptie steeds duidelijker een plek. De agrarische sector gaat voor een duurzame toekomst en hierbij wordt het nog meer sluiten van kringlopen steeds belangrijker. De biologische landbouw kent diverse mooie voorbeelden die hierbij aansluiten en waarvan we binnen het onderwijs kunnen leren, zoals het gebruik van grasklaver binnen de melkveehouderij of het gebruik van biologische gewasbescherming (denk bijvoorbeeld aan roofmijt).

Vaker voor biologisch en lokaal kiezen

“Als HAS willen wij alle boeren toekomstperspectief bieden”, zegt collegevoorzitter Reggy van der Wielen over de keuze om de intentieverklaring te tekenen. “Bij een volhoudbaar toekomstperspectief horen verschillende manieren van ondernemen en biologisch boeren is er één van. De vraag naar biologische producten blijft echter achter bij het aanbod. Met deze intentie willen we consumenten stimuleren vaker voor biologisch en lokaal te kiezen, wat de afzetmarkt van biologische boeren vergroot.”

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?