Meer dan de helft van de Nederlanders is ‘flexitariër’

attachment-paddenstoelensalade

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55 procent van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Dit komt naar voren in een onderzoek dat het Voedingscentrum door Motivaction liet uitvoeren. Vijf jaar geleden lag het percentage (volgens een onderzoek van Lei/Wageningen Universiteit) nog op 40 procent.

Alternatieven voor vlees zijn vis, ei, champignons of peulvruchten. Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt dat gezond eten in de toekomst te duur wordt. Ruim een kwart vraagt zich af of er in de toekomst nog voldoende eten is.

Eetgewoonten

In het onderzoek is gevraagd naar de eetgewoonten en toekomstblik van verschillende sociale milieus. Het is voor het eerst dat gezond en duurzaam eetgedrag zo uitgebreid per sociaal milieu (groep mensen die op een vergelijkbare manier in het leven staan) in kaart is gebracht, aldus het Voedingscentrum.

Geen Nederlands patroon

‘De uitkomsten laten zien dat er nauwelijks meer een gemiddeld eetpatroon voor Nederland bestaat. Wat men eet en drinkt en hoe men denkt over duurzaam eten, voedselverspilling en de toekomst blijkt sterk samen te hangen met het sociale milieu’, zegt dr. ir. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum.

Verschillende de groepen

Zo eten ‘Traditionele burgers’ (13% van de bevolking) vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus  en eten zij vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld. ‘Kosmopolieten’ (‘open en kritische wereldburgers’) en ‘Postmaterialisten’ (‘maatschappijkritische idealisten’) eten juist meer groente dan gemiddeld en staan vaker open voor alternatieve vleesvervangers als zeewier, algen, insecten en kweekvlees. ‘Gemaksgeoriënteerden’ eten relatief weinig groente en vaker dan gemiddeld dagelijks meerdere handjes chips. 22% van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappel, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid. Gerda Feunekes: ‘Deze groep is zeer prijsbewust; je ziet dan ook dat zij zich vaker zorgen maken over de prijs van gez ond eten in de toekomst.’

Provinciale verschillen

Niet alleen tussen sociale milieus, maar ook tussen regio’s bestaan er duidelijke verschillen. Zo zijn Gelderlanders vaker vegetariër: 11% tegenover het landelijk gemiddelde van 3%. In Overijssel (2%) gooit men kliekjes minder vaak weg dan gemiddeld in Nederland (11%). En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28%) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier dan in de rest van Nederland (18%).

Nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum wil de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken voor de nieuwe Schijf van Vijf die begin 2016 verschijnt. Gerda Feunekes: ‘We willen zo goed mogelijk aansluiten op  de informatiebehoefte van de consument. Door meer inzicht te krijgen in de eetpatronen van de onderzochte sociale milieus, kunnen we onze communicatiemiddelen op basis van de nieuwste informatie aanpassen aan een ieders gedrag en gebruiken.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Risico diabetes verlaagd door consumptie zuivel, hoger door vlees

Lees ook
Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.