‘Meer gewichtsverlies bij vetarm dieet dan bij koolhydraatarm dieet’

attachment-diet-food-on-a-plate-hd-wallpaper

Minder vet eten leidt mogelijk tot meer gewichtsverlies dan het minderen van koolhydraten bij mensen met obesitas. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De studie van het Amerikaanse National Institutes of Health is recent gepubliceerd in Cell Metabolism. De 19 deelnemers met obesitas verbleven in een onderzoeksruimte, zodat de stofwisseling kon worden berekend.

 

Onderzoeksgegevens

De onderzoekers gaven de participanten eerst vijf dagen een basisdieet dat 2700 calorieën bevatte. Daarna waren er twee periodes van zes dagen waarin de deelnemers steeds minder calorieën binnenkregen. In de eerste periode kregen ze een derde minder calorieën binnen door middel van minder koolhydraten. Gedurende de tweede periode bestond het dieet uit producten met minder vet.

 

Vet versus koolhydraten

Na de periode waarbij de deelnemers een vetarm dieet kregen, raakten ze gemiddeld 496 gram lichaamsgewicht kwijt. Dit was 80 procent meer dan tijdens de periode waarbij de deelnemers minder koolhydraten kregen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Proefdieronderzoek: hormoon laat energie verbranden, zonder te bewegen

Lees ook
Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.

Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.