‘Meer kans op overgewicht door te trouwen voor afstuderen’

Newlywed couple holding hands in grass

Mensen die in het huwelijksbootje stappen voordat ze in het bezit zijn van een HBO-diploma, hebben ongeveer 65 procent meer kans op overgewicht dan mensen die trouwen nadat ze zijn afgestudeerd.

Zo suggereren onderzoekers van de University of Michigan op basis van hun studie die in juni wordt gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.

 

BMI en timing huwelijk

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 14.000 adolescenten, in de leeftijd van 11 en 19 jaar. Na 13 jaar volgde een follow-up, de gemiddelde leeftijd was op dat moment 28 jaar. In tussentijd werden de participanten vier keer ondervraagd, waarbij BMI en timing van hun huwelijk werden geanalyseerd.

 

Meer geld

De onderzoekers suggereren dat het verschil te verklaren is doordat mensen, die trouwen nadat ze op HBO-niveau zijn afgestudeerd, meer geld beschikbaar hebben voor hun gezondheid, zoals het afsluiten van een sportabonnement of gezondere voeding. Ook zouden ze beter in staat zijn om problemen op te lossen, dit zou ervoor kunnen zorgen dat gezond eten en voldoende bewegen geen belemmeringen vormen.  

 

Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat mensen die trouwen na het afstuderen mogelijk meer moeite hebben om ‘slechte’ voedings- en beweeggewoontes af te leren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer overgewicht bij jonge generatie in het Verenigd Koninkrijk

Lees ook
‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

‘Onder welke omstandigheden zijn nudges effectief en aanvaardbaar?’

Die vraag onderzocht Laurens van Gestel, die op 2 juli promoveerde bij de Universiteit Utrecht. De sociaal- en gezondheidspsychologie onderzoeker wierp een psychologische blik op wanneer en voor wie nudges effectief en aanvaardbaar zijn.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.