‘Meer kans op overgewicht door te trouwen voor afstuderen’

Newlywed couple holding hands in grass

Mensen die in het huwelijksbootje stappen voordat ze in het bezit zijn van een HBO-diploma, hebben ongeveer 65 procent meer kans op overgewicht dan mensen die trouwen nadat ze zijn afgestudeerd.

Zo suggereren onderzoekers van de University of Michigan op basis van hun studie die in juni wordt gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.

 

BMI en timing huwelijk

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 14.000 adolescenten, in de leeftijd van 11 en 19 jaar. Na 13 jaar volgde een follow-up, de gemiddelde leeftijd was op dat moment 28 jaar. In tussentijd werden de participanten vier keer ondervraagd, waarbij BMI en timing van hun huwelijk werden geanalyseerd.

 

Meer geld

De onderzoekers suggereren dat het verschil te verklaren is doordat mensen, die trouwen nadat ze op HBO-niveau zijn afgestudeerd, meer geld beschikbaar hebben voor hun gezondheid, zoals het afsluiten van een sportabonnement of gezondere voeding. Ook zouden ze beter in staat zijn om problemen op te lossen, dit zou ervoor kunnen zorgen dat gezond eten en voldoende bewegen geen belemmeringen vormen.  

 

Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat mensen die trouwen na het afstuderen mogelijk meer moeite hebben om ‘slechte’ voedings- en beweeggewoontes af te leren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer overgewicht bij jonge generatie in het Verenigd Koninkrijk

Lees ook
Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen.