‘Meer kans op overgewicht door te trouwen voor afstuderen’

Newlywed couple holding hands in grass

Mensen die in het huwelijksbootje stappen voordat ze in het bezit zijn van een HBO-diploma, hebben ongeveer 65 procent meer kans op overgewicht dan mensen die trouwen nadat ze zijn afgestudeerd.

Zo suggereren onderzoekers van de University of Michigan op basis van hun studie die in juni wordt gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.

 

BMI en timing huwelijk

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 14.000 adolescenten, in de leeftijd van 11 en 19 jaar. Na 13 jaar volgde een follow-up, de gemiddelde leeftijd was op dat moment 28 jaar. In tussentijd werden de participanten vier keer ondervraagd, waarbij BMI en timing van hun huwelijk werden geanalyseerd.

 

Meer geld

De onderzoekers suggereren dat het verschil te verklaren is doordat mensen, die trouwen nadat ze op HBO-niveau zijn afgestudeerd, meer geld beschikbaar hebben voor hun gezondheid, zoals het afsluiten van een sportabonnement of gezondere voeding. Ook zouden ze beter in staat zijn om problemen op te lossen, dit zou ervoor kunnen zorgen dat gezond eten en voldoende bewegen geen belemmeringen vormen.  

 

Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat mensen die trouwen na het afstuderen mogelijk meer moeite hebben om ‘slechte’ voedings- en beweeggewoontes af te leren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer overgewicht bij jonge generatie in het Verenigd Koninkrijk

Lees ook
Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Als er gezegd – of verzucht – wordt dat een mens eigenlijk nooit verandert, dan gaat het niet alleen over iemands karakter maar ook om gedrag. Gedrag is vaak minder veranderingsgezind dan gedacht of gehoopt. Gewoontes hebben diepe wortels die gedrag ‘vasthouden’. Dit geldt zelfs in deze disruptieve tijden van de coronapandemie. Maar het belang van verandering...

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.