Meer moeite met afvallen bij zwart-wit denken

attachment-diet-girl

Voor mensen die zwart-wit denken zou het minder goed lukken om op gewicht te blijven dan flexibele denkers. Deze conclusie trekt onderzoeker Katerina Palascha, werkzaam bij Marketing and Consumer Behaviour, een afdeling van Wageningen UR.

Het onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Health Psychology meldt het blad Resource, een publicatie van Wageningen Universiteit. Aan het onderzoek namen 241 consumenten deel.

 

Denkbeelden en gewicht

De deelnemers vulden een vragenlijst in om na te gaan in hoeverre ze strenge/strakke denkbeelden hebben. Ook werd nagegaan of de participanten zwart-witdenken toepassen op voedsel. Daarnaast werden ze gewogen en kregen de vraag of het gewicht de afgelopen 5 jaar was veranderd.  

 

Onderdrukking van eten

Palascha ontdekte dat wanneer consumenten geneigd waren om de voedselinname te onderdrukken, ze daarna zwaarder werden. Hierin bleek de mate van zwart-witdenken bepalend te zijn.

 

Zwart-wit denken

De onderzoeker vertelt dat zwart-witdenkers voedsel zien in termen van goed of fout, alles of niets. Deze denkers besluiten eerder dan flexibele geesten dat een dieet mislukt wanneer ze zich er even niet aan houden. ‘Meestal gaan de zwart-witdenkers teveel eten wanneer ze de controle dreigen te verliezen’, aldus Palascha.  

 

Flexibel denken

Volgens de wetenschapster zouden flexibele denkers niet met een ‘goed of fout’-schema in hun hoofd zitten. Zij hebben een flexibeler eetstijl. Zo zouden deze denkers de ene dag minder op hun dieet letten en de andere dag het juist weer omarmen. Palascha: ‘Dit zou kunnen verklaren waarom mensen die flexibel denken vaker op gewicht blijven.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuw scoresysteem stuurt richting gezond drinkgedrag

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
No Fairytales introduceert het Traagste Dieet ter Wereld

No Fairytales introduceert het Traagste Dieet ter Wereld

No Fairytales introduceert het ‘Traagste Dieet ter Wereld’, een concept met als missie om het eetgedrag van consumenten verbeteren met innovatieve voedingsmiddelen. Het Traagste Dieet ter Wereld maakt een statement tegen de vele diëten die korte termijn succes beloven. Samen met Victoire de Wild - oprichter van adviesbureau Groente & Meer en tevens...

Nederlanders besteedden €300 miljoen aan afslanken

Nederlanders besteedden €300 miljoen aan afslanken

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen jaar iets ondernomen om af te vallen. In totaal hebben ze daarbij €300 miljoen aan afslankproducten en diensten uitgegeven. Van de Nederlanders die een dieet volgen, kiest het grootste deel (25%) voor een koolhydraatarm dieet. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor.

Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

Voor de gewone Nederlander is er weinig uitleg beschikbaar over obesitas. Veel factoren spelen bij obesitas een rol, zoals te weinig slaap, stress, armoede en de omgeving die bol staat van plekken waar ongezond voedsel te koop is. Om die reden is Overgewicht TV (www.overgewicht.tv) gestart met de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ . Experts...