‘Meer risico op chronische ziekten voor depressieve postmenopauzale vrouwen'

attachment-depressie2

Postmenopauzale vrouwen die gebruik maken van antidepressiva of lijden aan een depressie hebben meer kans op een hogere body mass index (BMI), grotere tailleomtrek en het ontstaan van een ontsteking, factoren die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Een en ander komt naar voren in een studie van de UMass Medical School die is gepubliceerd in het juninummer van het American Journal of Public Health. Weinig studies hebben de associatie van BMI, middelomtrek en biomarkers van glykemie-ontregeling en ontsteking met een depressie, gebruik van antidepressiva of beide onderzocht. Het doel van de huidige studie was om te bepalen of verergerde depressieve symptomen en/of het gebruik van antidepressiva worden geassocieerd met biomarkers voor glykemie-ontregeling, ontsteking, BMI en middelomtrek.

 

Na de overgang

De studie omvatte een grote steekproef met 71.809 post-menopauzale vrouwen die tussen 1993 en 1998 deelnamen aan het Women’s Health Initiative. De vrouwen verschilden in afkomst en etniciteit. Tot en met 2005 werden op regelmatige tijdstippen gegevens over de vrouwen verzameld.

 

Hart- en vaatziekten en diabetes

Er kwamen drie belangrijke bevindingen uit de analyses naar voren. Zo blijken verergerde depressieve symptomen en gebruik van antidepressiva elk significant geassocieerd te zijn met hogere BMI en tailleomtrek bij post-menopauzale vrouwen. Ook waren verergerde depressieve symptomen geassocieerd met verhoogde niveaus van insuline en insuline-resistentie.

 

Daarbij vonden de onderzoekers dat het gebruik van antidepressiva onder post-menopauzale vrouwen geassocieerd lijkt te zijn met verhoogde waardes van het C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontsteking, dat het risico van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...