‘Meer risico op chronische ziekten voor depressieve postmenopauzale vrouwen'

attachment-depressie2

Postmenopauzale vrouwen die gebruik maken van antidepressiva of lijden aan een depressie hebben meer kans op een hogere body mass index (BMI), grotere tailleomtrek en het ontstaan van een ontsteking, factoren die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Een en ander komt naar voren in een studie van de UMass Medical School die is gepubliceerd in het juninummer van het American Journal of Public Health. Weinig studies hebben de associatie van BMI, middelomtrek en biomarkers van glykemie-ontregeling en ontsteking met een depressie, gebruik van antidepressiva of beide onderzocht. Het doel van de huidige studie was om te bepalen of verergerde depressieve symptomen en/of het gebruik van antidepressiva worden geassocieerd met biomarkers voor glykemie-ontregeling, ontsteking, BMI en middelomtrek.

 

Na de overgang

De studie omvatte een grote steekproef met 71.809 post-menopauzale vrouwen die tussen 1993 en 1998 deelnamen aan het Women’s Health Initiative. De vrouwen verschilden in afkomst en etniciteit. Tot en met 2005 werden op regelmatige tijdstippen gegevens over de vrouwen verzameld.

 

Hart- en vaatziekten en diabetes

Er kwamen drie belangrijke bevindingen uit de analyses naar voren. Zo blijken verergerde depressieve symptomen en gebruik van antidepressiva elk significant geassocieerd te zijn met hogere BMI en tailleomtrek bij post-menopauzale vrouwen. Ook waren verergerde depressieve symptomen geassocieerd met verhoogde niveaus van insuline en insuline-resistentie.

 

Daarbij vonden de onderzoekers dat het gebruik van antidepressiva onder post-menopauzale vrouwen geassocieerd lijkt te zijn met verhoogde waardes van het C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontsteking, dat het risico van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt.

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...