‘Meer risico op chronische ziekten voor depressieve postmenopauzale vrouwen'

attachment-depressie2

Postmenopauzale vrouwen die gebruik maken van antidepressiva of lijden aan een depressie hebben meer kans op een hogere body mass index (BMI), grotere tailleomtrek en het ontstaan van een ontsteking, factoren die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Een en ander komt naar voren in een studie van de UMass Medical School die is gepubliceerd in het juninummer van het American Journal of Public Health. Weinig studies hebben de associatie van BMI, middelomtrek en biomarkers van glykemie-ontregeling en ontsteking met een depressie, gebruik van antidepressiva of beide onderzocht. Het doel van de huidige studie was om te bepalen of verergerde depressieve symptomen en/of het gebruik van antidepressiva worden geassocieerd met biomarkers voor glykemie-ontregeling, ontsteking, BMI en middelomtrek.

 

Na de overgang

De studie omvatte een grote steekproef met 71.809 post-menopauzale vrouwen die tussen 1993 en 1998 deelnamen aan het Women’s Health Initiative. De vrouwen verschilden in afkomst en etniciteit. Tot en met 2005 werden op regelmatige tijdstippen gegevens over de vrouwen verzameld.

 

Hart- en vaatziekten en diabetes

Er kwamen drie belangrijke bevindingen uit de analyses naar voren. Zo blijken verergerde depressieve symptomen en gebruik van antidepressiva elk significant geassocieerd te zijn met hogere BMI en tailleomtrek bij post-menopauzale vrouwen. Ook waren verergerde depressieve symptomen geassocieerd met verhoogde niveaus van insuline en insuline-resistentie.

 

Daarbij vonden de onderzoekers dat het gebruik van antidepressiva onder post-menopauzale vrouwen geassocieerd lijkt te zijn met verhoogde waardes van het C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontsteking, dat het risico van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt.

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...