Meer voedingsstoffen uit salade met de juiste dressing

attachment-gemengde-salade

Salades bevatten belangrijke vitaminen en voedingsstoffen, maar uit een onderzoek van de Amerikaanse Purdue University komt naar voren dat meer voedingsstoffen uit een salade verkregen kunnen worden met het juiste type en de juiste hoeveelheid dressing.

In het onderzoek kregen 29 proefpersonen salades te eten die gecombineerd werden met verschillende soorten dressing. Het ging om boterdressing (verzadigde vetten), koolzaadoliedressing (enkelvoudig onverzadigde vetten) en maïsoliedressing (meervoudig onverzadigde vetten). Elke salade werd geserveerd met 3 gram, 8 gram of 20 gram vet.


Opname carotenoïden

Vervolgens werd het bloed van de proefpersonen getest op de opname van vetoplosbare carotenoïden, zoals luteïne, lycopeen, bètacaroteen en zeaxanthine.

Het blijkt dat bij dressings die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten het minste vet nodig is om de hoogste opname van carotenoïden te verkrijgen. Bij de verzadigde en meervoudig onverzadigde dressings was er veel meer vet nodig om hetzelfde voordeel te bereiken.


Enkelvoudig verzadigde vetten

Dressings met enkelvoudig verzadigde vetten, die voorkomen in koolzaad- of olijfolie, zorgen voor een even grote carotenoïdeabsorptie bij de totaalinname van 3 gram of 20 gram vet. ‘Als je meer uit je groenten en fruit wilt halen, dan moet je ze aanvullen met de juiste dressing,’ zegt voedingswetenschapper en hoofdauteur Mario Ferruzzi. ‘Als je een vetvrije dressing gebruikt, krijg je misschien wel minder calorieën binnen, maar je verliest een aantal gezondheidsvoordelen.’

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Omega-3-vetzuren kunnen risico op alzheimer verlagen

Minister schippers steunt gezonder voedingsaanbod op scholen

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...