Meerdere factoren beïnvloeden de gezondheid tijdens de menopauze

attachment-menopauze

Overgewicht of obesitas, te weinig lichaamsbeweging, lage opleiding en/of een laag inkomen verhogen de kans op het metabool syndroom bij vrouwen tijdens de menopauze. Dit blijkt uit een Koreaans onderzoek dat komend jaar in het tijdschrift Menopause verschijnt.

Het onderzoek betreft een analyse van de Korean Genetic Epidemiologic Survey, van data die over een periode van vier jaar zijn verzameld. Hierin zijn 1200 gezonde vrouwen tussen de 45 en 55 jaar onderzocht. Niemand van hen gebruikte hormonen of had een zichtbaar verhoogde kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom.

 

Verhoogde kans

Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen met overgewicht 4 keer en vrouwen met obesitas 12 keer meer kans op het metabool syndroom hebben vergeleken met vrouwen met een gezond gewicht. Vrouwen die niet sporten hebben 1,6 keer meer kans op het syndroom vergeleken met sportende vrouwen. Bij vrouwen die minder dan 10 jaar een opleiding volgden, was de kans 1,4 keer groter. Vrouwen met een laag inkomen lopen een 1,6 keer grotere kans dan rijkere vrouwen.

 

Is dit te voorkomen?

JoAnn Pinkerton van The North American Menopause Society (NAMS) zegt dat het moeilijk is voor vrouwen om tijdens en na de menopauze op gewicht te blijven. Dit ligt volgens haar aan meerdere factoren zoals hormonen en veranderingen in vethuishouding. Ze zegt: ‘Dit onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om hard te werken om een gezond gewicht te houden. Vrouwen zouden tijdens en na de menopauze minder moeten gaan eten en meer bewegen.’

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.