‘Meerjarig onderzoek moet biologische landbouw vooruit helpen’

attachment-biologische-landbouw

Zeven onderzoeksprojecten voor de biologische landbouw- en voedingssector zijn gehonoreerd door het ministerie van Economische Zaken. Volgens de ketenorganisatie Bionext verstevigt op deze manier de biologische sector de aansluiting bij Topsectoren.

Ketenorganisatie Bionext is verheugd over de goedkeuring, omdat het onderzoek bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van biologische en gangbare ketens.

 

Onderzoeksvoorstellen

Begin april zijn twaalf onderzoeksvoorstellen ingediend bij het ministerie van Economische Zaken voor de plantaardige en dierlijke primaire sectoren, de verwerkende sector en de handel. Alle projecten werden op basis van inhoudelijke criteria goedgekeurd. Uiteindelijk konden met het beschikbare budget zeven onderzoeksprojecten voor de biologische landbouw- en voedingssector worden gehonoreerd door het ministerie van Economische Zaken.

 

Bionext

In 2013 ging de Tweede Kamer akkoord met een amendement van SP-kamerlid Van Gerven, waarin stond dat het onderzoek voor de biologische landbouw en voedselproductie vier jaar lang extra moest worden gestimuleerd. Staatssecretaris Dijksma besloot vervolgens een miljoen euro beschikbaar te stellen voor onderzoeksprojecten die in 2015 van start gaan. Bionext werd door het ministerie van Economische Zaken aangewezen om advies te geven over de invulling van dit bedrag.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Betere smaakbeleving door ethisch geproduceerd voedsel

Lees ook
Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Door biologische groente en fruit bij elkaar te leggen kan de verkoop met 60% stijgen, blijkt uit een 10-weekse pilot in twee supermarkten in Brabant, uitgevoerd door BioNederland en het GroentenFruit Huis. De pilot dient als testcase voor de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’.

Weinig biologische producten in supermarktfolders

Weinig biologische producten in supermarktfolders

Supermarkten prijzen biologisch eten nauwelijks aan in hun wekelijkse folders. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer van KRO-NCRV. Pointer bekeek alle producten die het afgelopen half jaar in de folders van vier grote supermarkten stond.

Aandeel biologisch neemt in 2021 iets toe

Aandeel biologisch neemt in 2021 iets toe

Het aandeel biologisch groeide in 2021. Iets meer huishoudens (96,3 procent) kochten biologische producten. Dit zijn met name gezinnen met kinderen en pensioneerden met een hoog inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector.