‘Meerjarig onderzoek moet biologische landbouw vooruit helpen’

attachment-biologische-landbouw

Zeven onderzoeksprojecten voor de biologische landbouw- en voedingssector zijn gehonoreerd door het ministerie van Economische Zaken. Volgens de ketenorganisatie Bionext verstevigt op deze manier de biologische sector de aansluiting bij Topsectoren.

Ketenorganisatie Bionext is verheugd over de goedkeuring, omdat het onderzoek bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van biologische en gangbare ketens.

 

Onderzoeksvoorstellen

Begin april zijn twaalf onderzoeksvoorstellen ingediend bij het ministerie van Economische Zaken voor de plantaardige en dierlijke primaire sectoren, de verwerkende sector en de handel. Alle projecten werden op basis van inhoudelijke criteria goedgekeurd. Uiteindelijk konden met het beschikbare budget zeven onderzoeksprojecten voor de biologische landbouw- en voedingssector worden gehonoreerd door het ministerie van Economische Zaken.

 

Bionext

In 2013 ging de Tweede Kamer akkoord met een amendement van SP-kamerlid Van Gerven, waarin stond dat het onderzoek voor de biologische landbouw en voedselproductie vier jaar lang extra moest worden gestimuleerd. Staatssecretaris Dijksma besloot vervolgens een miljoen euro beschikbaar te stellen voor onderzoeksprojecten die in 2015 van start gaan. Bionext werd door het ministerie van Economische Zaken aangewezen om advies te geven over de invulling van dit bedrag.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Betere smaakbeleving door ethisch geproduceerd voedsel

Lees ook
‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.