Meeste diabetespatiënten overbehandeld in huisartsenpraktijk

attachment-huisarts

Het merendeel van de patiënten met diabetes wordt in de huisartsenpraktijk overbehandeld. Dit concludeert Arianne Elissen, promovendus aan de Universiteit Maastricht in haar proefschrift Voorbij het ‘grote gemiddelde’.

In haar proefschrift geeft Elissen aan dat de huidige intensieve zorgverlening aan diabetespatiënten in huisartsenpraktijken uitsluitend effect heeft voor een klein aantal patiënten met slecht gecontroleerde suikerspiegels. Als er meer maatwerk wordt geboden in de diabeteszorg zal dit kostenbesparend kunnen werken volgens Elissen.

 

Europese studie

Het onderzoek is onderdeel van het DISMEVAL (‘Developing and Validating Disease Management Evaluation Methods for European Health Care Systems’)-project. Hieraan deden onderzoekers uit dertien Europese landen mee.


Profijt voor kleine groep

In haar onderzoek laat Elissen zien dat bij de behandeling van diabetespatiënten, de richtlijnen en protocollen belangrijker worden gevonden dan bijvoorbeeld persoonlijke behoeften van de patiënten. Ook blijkt dat enkel de patiënten met onvoldoende glycemische controle, profijt hebben van de huidige zorg in huisartsenpraktijken. Echter dit blijk maar een kleine groep patiënten te zijn.

 

Meer zelfmanagement

Voor patiënten met gunstigere waarden is een behandeling met meer zelfmanagement een betere en goedkopere manier om glucosewaarden onder controle te houden, blijkt uit het onderzoek.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koolhydraten en calorieën tellen met je iPad

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...