Met mindfulness eten problematisch eetgedrag voorkomen

attachment-mindfulness_cropped-100-444-299-4-1

Problematisch eetgedrag kan door een training Mindfulness (MFS) en Eten afnemen. Dit blijkt uit het eerste onderzoek naar de effecten van de MFS & Eten training. De training leek vooral invloed te hebben op emotie-eten en het eten door externe prikkels.

De Universiteit van Maastricht heeft in samenwerking met SeeTreu MFS,een organisatie die zich bezig houdt met het verspreiden van mindfulness, onder andere door trainingen aan te bieden in Nederland, het eerste onderzoek gedaan naar de effecten van de MFS & Eten training.

 

Vragenlijst eetgedrag

In de studie is bij 28 deelnemers gekeken naar het het effect van de MFS training. De deelnemers waren in 2 groepen verdeeld. De ene groep volgde de training terwijl de andere groep als controlegroep diende. Voor en na de training vulden de eerste groep vragenlijsten in over hun eetgedrag en hun relatie met eten en lichaam. De tweede groep deed dat op het zelfde moment maar volgde de training pas op een later moment.

Positieve resultaten

Behalve een afname van problematisch eetgedrag, liet de studie ook zien dat de algemene drang naar eten afneemt. Mensen die deelnamen aan de training denken minder obsessief aan voeding en eten; ze hebben minder het gevoel van verlies van controle over hun eetgedrag wanneer ze worden blootgesteld aan eetprikkels; ze geloven minder dat eten belonend is, en ze ervaren minder drang wanneer ze negatieve of onprettige emoties ervaren.


Acceptatie

De onderzoekers geven dan ook aan dat acceptatie een kernaspect van MFS is. Erg belangrijk tijdens de training is het meer leren accepteren van je gewicht en je lichaam zoals het is. Ook hierin laat het onderzoek zien dat zorgen over lichaamsgewicht en –vorm afneemt.

 

De onderzoekers zijn nu bezig met een vervolgonderzoek waarin zij met aanvullende vragenlijsten nadere op gevonden resultaten ingaan. Voor dit onderzoek zoeken zij nog deelnemers, aanmelden kan via de website.


Lees ook op voedingnu.nl:

Digitale coach voor gezonder eetgedrag

Richtlijn gezond voedingsgedrag en eetstoornissen 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...