Meta-analyse: Suikerdranken gelinkt aan diabetes type 2

attachment-sugar-drinks

Regelmatige consumptie van suikerdranken is geassocieerd met diabetes type 2, onafhankelijk van iemands gewicht. Dat blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in de British Medical Journal.

Een groep van internationale wetenschappers onder leiding van de MRC Epidemiology Unit van de Cambridge University analyseerde de resultaten van zeventien observationele studies.

 

Vruchtensap

Ook de consumptie van vruchtensappen laat een verband zien met diabetes type 2, maar de kwaliteit van het bewijs is beperkt volgens de onderzoekers. Ze geven aan dat zowel kunstmatig gezoete dranken als vruchtensappen geen gezonde alternatieven zijn voor de preventie van diabetes type 2.

 

Diabetes

Een glas drank gezoet met suiker is geassocieerd met een hogere kans (18%) op diabetes. Voor kunstmatig gezoete dranken is dit 8 procent en voor vruchtensappen 7 procent.

 

De onderzoekers schatten dat wanneer de huidige consumptie van suikerdranken doorzet, dit zal zorgen voor twee miljoen nieuwe gevallen van diabetes in de Verenigde Staten en 80.000 in het Verenigd Koninkrijk, wat gepaard zal gaan met veel gezondheidskosten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuw scoresysteem stuurt richting gezond drinkgedrag

Lees ook
40 miljoen euro groeigeld voor waterflesjes met geur

40 miljoen euro groeigeld voor waterflesjes met geur

Air up, een Duitse scale-up die smaak aan water toevoegt via speciale geurpods, haalt €40 miljoen groeigeld binnen in een nieuwe investeringsronde geleid door Five Seasons Ventures. De fabrikant wil verder uitbreiden in Europa en ook naar de Verenigde Staten.

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).