Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

microplastics

Foto: Oregon State University via Flickr

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Voor de steekproef namen wetenschappers monsters van rundvlees, varkensvlees, melk en veevoer. Van de acht rundvleesmonsters bevatten er zeven plastic deeltjes. Bij de varkensvleesmonsters troffen ze plastic aan in vijf van de acht monsters en bij de melkmonsters was dit achttien van de vijfentwintig. Een mogelijke oorzaak is het veevoer. Hier bevatten alle twaalf monsters plastic.

Steekproef

De wetenschappers plaatsen bij het onderzoek de kanttekening dat het hier om een zogenaamde pilotstudy gaat, in de vorm van een steekproef. Deze studie is bedoeld als eerste indicatie en op basis hiervan kunnen geen conclusies getrokken over de schadelijkheid en de hoeveel microplastics in het veevoer en dieren in Nederland.. De aangetroffen concentraties roepen vooral de vragen op.

Bezorgdheid om microplastics

De Plastic Soup Foundation reageert bezorgd op de uitkomsten van de steekproef. “Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics”, reageert Maria Westerbos namens de stichting. “Het is duidelijk dat de boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn. Het lijkt erop dat – in ieder geval een deel van de – restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie, waaronder supermarkten, met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer. Dit is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar wellicht ook voor onszelf.”

Petitie

De stichting is een petitie gestart. “Hierin vragen we minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de consument te verzekeren dat de Nederlandse voedselketen plasticvrij is. Ook vragen we de minister om aan te geven in hoeverre controles op de aanwezigheid van plastic in veevoer een prioriteit is.”

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Om te voorspellen hoe groot de kans is dat iemand binnen tien jaar een hart-of vaatziekte krijgt gebruiken huisartsen een model. Onderzoekers van het Radboudumc vergeleken het model met het daadwerkelijke aantal hart- en vaatziekten. Hieruit blijkt dat het risico op hart- en vaatziekte anderhalf keer zo groot is dan het huidige model verwacht.