Minder cholesterol is beter voor het hart en bloedvaten

Cardboard egg box on wooden table

Komt de hoeveelheid cholesterol of het aantal eieren die we dagelijks mogen innemen weer ter discussie? Volgens Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University is 300 milligram cholesterol via de voeding en het eten van drie tot vier eieren per week al teveel. De onderzoekers zien graag dat de huidige voedingsrichtlijnen aangescherpt worden.

300 milligram cholesterol verhoogt het risico (zeventien procent) op het krijgen van hart- en vaatziekten. Ook is er daarbij een grotere kans op eerder overlijden (achttien procent). De onderzoekers zien graag dat de huidige voedingsrichtlijnen aangescherpt worden.

Teveel cholesterol fataal

In de studie is gekeken naar 29.615 volwassenen uit zes prospectieve cohortstudies. Via voedselvragenlijsten werd de voedingsgeschiedenis van de deelnemers verzameld. 5400 volwassenen blijken wel eens een beroerte (1302), hartfalen (1897) en andere hart- en vaatziektes (2201) te hebben ontwikkeld, die gerelateerd waren aan een hoge inname.

Minder eieren

Een groot eidooier bevat al gauw 186 milligram aan cholesterol. In het onderzoek komt naar voren dat volwassenen die drie tot vier eieren per week eten een zes procent hogere kans kunnen hebben op hart- en vaatziekten en acht procent kans op eerder overlijden.

Cholesterol blijft nodig

De onderzoekers raden aan om eieren en cholesterol rijk voedsel niet geheel af te schrijven, aangezien het ook leveranciers zijn van andere belangrijke voedingsstoffen.

Een foto en geen film

Hoewel er gekeken werd naar wat de deelnemers in één jaar aten, is er geen rekening gehouden met hoe eetgewoontes mogelijk door de jaren tussen de studies is veranderd. Toch denken de onderzoekers dat dit een algemeen beeld geeft over hoe een overmaat aan cholesterol slecht is.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Uit een klein Amerikaanse studie komt naar voren dat mensen met een vetarm en plantaardig dieet dagelijks minder calorieën binnenkrijgen dan mensen met een koolhydraatarm en dierlijk dieet.Onderzoekers van het National Institute of Health en het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), vergeleken de effecten van twee...