Minder eten? ‘Serveer kleine porties op grote tafel’

attachment-pizza

Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen de grootte van een eettafel en hoeveel we vervolgens eten. De grootte blijkt een significante invloed te hebben op de waarneming.

Voor hun studie lieten onderzoekers van het Food & Brand Lab van Cornell university 219 studenten opdraven om pizza te komen eten. Ze mochten zoveel eten als ze zelf wilden. De onderzoekers boden een grote voorgesneden pizza aan in punten van verschillende grootte, in achtste (normale pizzapunt) en zestiende stukken. De pizza zetten ze vervolgens op tafels van verschillende grootte, een kleine (waar de pizza net oppaste) en een grote.

Minder kilocalorieën

Degenen die aan de kleine tafels aten dachten dat de kleinere punten de helft zo groot waren als de reguliere achtste punten. Een normale waarneming, ze aten er twee keer zoveel van. De studenten aan de grote tafel leken meer te letten op de tafelgrootte dan op de pizzapunten. Ze ervoeren de kleine punten daardoor als normaler van grootte. De deelnemers die aan de grote tafel zaten, aten evenveel kleine of grote pizzapunten. Degenen die aan een grote tafel een pizza geserveerd kregen die in kleine punten was verdeeld, kregen in totaal de minste kilocalorieën binnen.

Bron:                                                           

Brennan Davis, Collin R. Payne, My Bui. Making small food units seem regular: how larger table size reduces calories to be consumed. Journal of the Association for Consumer Research, Volume 1, Issue 1 (January 2016)

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”