Minder kans op kanker bij minder (ultra)bewerkte voeding

13 maart 2023 Redactie Voeding Nu Unsplash

Wie (ultra)bewerkte voeding, zoals chips en ijs, vervangt door minder bewerkte, zoals groente en fruit, heeft minder kans op kanker. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit Amsterdam.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de kans op kanker kleiner wordt wanneer we voeding die sterk bewerkt is, vervangen door voeding die minimaal bewerkt is. Het gaat niet om minder eten, maar om het vervangen van ongezonde voeding door dezelfde hoeveelheid gezonde voeding.

Het vervangen van 10% van (ultra)bewerkte voedingsmiddelen met evenveel voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn, verkleint de kans op kanker in het algemeen, hoofd-halskanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker en borstkanker (na de menopauze).

Bewerkte en ultrabewerkte voeding

Ultrabewerkte voeding (ook wel ultra-processed foods) is sterk bewerkt. Per portie bevat dit soort voeding meer calorieën, suiker, verzadigd vet en zout en minder vitamines, mineralen en vezels dan minder bewerkte producten. Voorbeelden zijn ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken, snoep, chocolade, gebak, kant-en-klare toetjes, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks en chips.

Bewerkte voeding betreft producten waar olie, zout of suiker aan is toegevoegd. Voorbeelden zijn vlees en vis (zoals tonijn) uit blik, kaas, gezouten vlees, gerookte vis, bier en wijn. Voeding die weinig of niet bewerkt is, betreft producten waar niets aan toegevoegd is. Voorbeelden zijn verse, gedroogde of bevroren groente en fruit, peulvruchten, vlees, vis, melk, eieren, noten en zaden.

Gezonde keuzes maken

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat de mate van bewerking van voeding zich niet helemaal 1 op 1 laat vertalen naar gezond of ongezond. Volkorenbrood is bijvoorbeeld sterk bewerkt, maar is gezond. De beste manier om gezond te eten, is volgens het kankerfonds om te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Over het onderzoek

Het nieuwe onderzoek is gebaseerd op het European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). In totaal werden 450.111 personen uit 23 onderzoekscentra in tien Europese landen gevolgd.

Bron: WKOF

Altijd op de hoogte blijven?