Minder kans op kanker door consumeren groente en fruit

Vegetables

Mensen die veel (5 porties) groente en fruit eten zouden een kleinere kans hebben op mondholtekanker. Dat blijkt uit een nieuw Nederlands onderzoek, meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit een Nederlandse Cohort Studie waaraan meer dan 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar meededen.

 

Mondholtekanker

Volgens het fonds is de afgelopen tien jaar het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent en bij de mannen met 16 procent.

 

De studie laat zien dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.

 

Vitamine C en Vitamine E

Ook blijkt uit het onderzoek dat vitamine C uit de voeding zou kunnen zorgen voor een kleinere kans op hoofd-halskanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker.   

 

Advies

Ter preventie van mondholtekanker adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit.

 

Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag vijf porties groente en fruit te eten. Eén portie is ongeveer de hoeveelheid die in een hand past. Ook geeft het fonds aan het belangrijk te vinden niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot één glas per dag voor vrouwen en twee per dag voor mannen.

 

Het Nederlandse onderzoek is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Vierdaagsewandelaars gezonder dan de gemiddelde Nederlander’

Lees ook
De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...

HAK onthult het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

HAK onthult het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

Nadat groentefabrikant HAK in december meldde dat het werkte aan de ontwikkeling van een 'intelligent' groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, is het zover. Vandaag presenteert HAK het ‘Helpende Bord’ en onthult de achterliggende inzichten die leidden tot het uiteindelijk ontwerp, vormgeving en kleurstelling.HAK wil...

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Innovatiemanager Friek van Helden en Marketing Directeur Lianne Hanenberg van Bonduelle Benelux zien veel positieve ontwikkelingen in de voedingswereld: consumenten willen voor hun gezondheid en het milieu naar een meer plantaardige voeding en raken ervan doordrongen dat de groenteconsumptie echt omhoog moet. ‘Het fijne is’, vindt Hanenberg, ‘dat we...