Minder suiker zou de gezondheid van kinderen verbeteren

attachment-Suiker

Een vermindering van de suikerinname zou al binnen 10 dagen de bloeddruk en cholesterol verlagen bij kinderen met overgewicht. Dit komt naar voren in een kleinschalig, kort lopend onderzoek dat wordt gepubliceerd in het februari nummer van het blad Obesity.

De hoofdonderzoeker Robert Lustig is hoogleraar en kinderendocrinoloog aan de Universiteit van Californië, San Francisco. Hij bestempelt suiker al jarenlang als vergif. Hij wilde nu onderzoeken of suiker op zichzelf schadelijk is voor de gezondheid of dat gewichtstoename door toegevoegde suikers de reden zijn voor ziekte.

Minder suiker

Voor het onderzoek zijn 43 obese kinderen tussen de 9 en 18 jaar onderzocht. Ieder van hen had 1 of meerdere symptomen van het metabool syndroom zoals hypertensie of een te hoog tryglycerideniveau.

Alle kinderen kregen gedurende 9 dagen een aangepast dieet dat minder suiker bevatte. De totale hoeveelheid toegevoegde suiker werd verlaagd van 28 naar 10 procent van het totaal aantal calorieën. Fructose verlaagde de onderzoekers van 12 naar 4 procent. Het aantal calorieën werd echter niet verlaagd. De kinderen mochten ook niet afvallen, zodra dit wel gebeurde moesten ze meer gaan eten.

Metabole gezondheid

Na 9 dagen was bij alle onderzochte kinderen de metabole gezondheid verbeterd. De bloeddruk, tryglyceriden en LDL niveau waren gedaald. Ook werd geconstateerd dat de leverfunctie was verbeterd. Lustig  zegt dat dit onderzoek dus laat zien dat niet elke calorie hetzelfde is. Hij zegt dat calorieën uit suiker het slechtst zijn omdat dit zorgt voor chronische ziekten.

Kritische blik

Volgens onderzoeker Edith Feskens geeft dit onderzoek geen duidelijkheid over de verbeterde metabole gezondheid van de kinderen en of deze daadwerkelijk te danken is aan het verminderen van de suikerinname. Feskens is hoogleraar voeding en gezondheid in de levenscyclus bij Wageningen UR. Ze vertelde de Volkskrant dat de resultaten flink wat vragen oproepen zoals, waarom daalt van de bloeddruk alleen de onderdruk en niet de bovendruk? En wat zegt het dat niet alleen het LDL, maar ook het HDL afnam? Ook geeft ze aan dat een controlegroep ontbreekt. Dit betekent dat er niet te controleren is of de resultaten op toeval berusten of dat er daadwerkelijk verandering heeft plaatsgevonden door middel van de interventie.

Lees verder op Voeding Nu online:

Confronteer consument met lust naar suiker

Meta-analyse: suikerdranken gelinkt aan diabetes type 2

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.