Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Brood_De Bakker Lamers BIB 7-2019_foto Koos

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten.

“We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten", zegt Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum. "Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.” 

Onderzoek broodverspilling

Aan het onderzoek, uitgevoerd door Flycatcher, namen 1003 Nederlanders van 18 jaar deel, waaronder 214 Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger. 51 procent van de ondervraagden zegt (bijna) altijd kapjes te eten en ruim 70 procent vindt dit hoort. Volgens de Vries wil de meerderheid minder brood verspillen. “Dat geldt zowel voor kapjeseters (96 procent) als niet-kapjeseters (85 procent). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88 procent) dan uit die tweede (66 procent).”

2,5 miljoen broden

Brood staat volgens het Voedingscentrum op de eerste plaats in de top 10 van meest verspilde producten. Er beland wekelijks zo'n 2 miljoen kilo per huishouden in de afvalbak. Dat zijn 2,5 miljoen broden. In het onderzoek werd ook gevraagd wat mensen doen om broodverspilling te voorkomen. Invriezen, brood roosteren en tosti's maken waren de antwoorden. Om verspilling te voorkomen adviseert De Vries consumenten ook om voor het boodschappen doen te controleren wat je in huis hebt. 

Bekijk hier het onderzoek naar broodverspilling.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook
Vleesminderen? Volkoren vermenigvuldigen!

Vleesminderen? Volkoren vermenigvuldigen!

Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst én is beter voor het milieu. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om meer plantaardige en minder dierlijke producten te consumeren. En hoewel je misschien niet direct aan (volkoren) brood denkt, past het uitstekend in een (meer) plantaardig voedingspatroon. Het is een belangrijke bron van...

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood is terug in de gratie. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon, steeg in twee jaar tijd naar 83,6 procent in 2020. Alleen van de groep vrouwen beneden de 39 jaar laat een deel brood links liggen.Daarover schrijft zustervakblad Bakkerswereld. Dat brood aan populariteit wint, blijkt uit imago-onderzoek...

Wat betekent brood voor jou?

Wat betekent brood voor jou?

Kies jij of jouw cliënt brood omdat het lekker is? Omdat het voedzaam is? Of uit gewoonte? Ontdek alle goodies van brood met de nieuwe, overzichtelijke infographic van het brood.net over brood en maak volkoren de nieuwe hype!Brood, voor ieder wat wils! Toch zijn er diverse misverstanden over brood. Bijvoorbeeld: word je dik van brood? Brood an sich...