Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

chips

Beeld: GR Stocks via Unsplash

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen (zoals vleeswaren, chips en frisdrank) is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Sinds 2014 volgt het RIVM elke twee jaar de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen middels de Herformuleringsmonitor. Dit is onderdeel van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), dat van 2014 tot en met 2020 liep. Dit akkoord, ondertekend door o.a. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), had als doel de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen in producten, zodat er een gezonder productaanbod ontstaat.

Met name in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het AVP zijn de lagere hoeveelheden zichtbaar. Wat betreft zout is het verschil vooral merkbaar in sommige bewerkte vleesproducten (knakworst, filet american) en in currysaus, naturel chips en peulvruchten in blik. Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren (gebraden gehakt, leverworst) en qua suikers zie je de grootste afnames in (fris)dranken.

Van alle AVP-producten bevatte in 2020 gemiddeld 72 % een hoeveelheid zout die op of onder het afgesproken maximum ligt. Voor verzadigd vet was dit percentage 86 % en voor suiker 71 %. 

Het AVP krijgt een vervolg in een nieuwe aanpak voor een breder productassortiment. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord.

Bron: RIVM

Lees ook
Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.

Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.