Moedermelk op internet kan koemelk bevatten

attachment-borstvoeding-1

In Amerika wordt steeds meer moedermelk verkocht via internet aan moeders die geen borstvoeding kunnen geven. De koper riskeert op deze manier besmette of vervalste moedermelk te krijgen.

Uit onderzoek van de Nationwide Children’s Hospital in Columbus, Ohio blijkt dat de melk, die via internet online wordt aangeboden als moedermelk, DNA-concentraties van rund kunnen bevatten, zonder dat de koper daar van afweet. Wanneer baby’s die gevoelig zijn voor koemelkeiwit of er een allergie voor hebben ermee worden gevoed, kan dit gevaarlijk zijn volgens de onderzoekers.   

 

Online

Het onderzoek is deze maand gepubliceerd in Pediatrics. Het doel was om de oorsprong te controleren van melk die op internet wordt verkocht onder de naam moedermelk. De onderzoekers kochten anoniem 102 monsters die online werden verkocht als moedermelk. DNA werd gemeten uit 200 µL van elk monster.

 

Risico

De onderzoekers betogen dat kinderartsen zich bewust moeten zijn van de onlinemarkt voor moedermelk en de mogelijke risico’s die het met zich meebrengt.  Kopers van moedermelk kunnen niet controleren wat er in de melk zit en moeten zich realiseren dat het vermengd kan zijn met koemelk.

 

Koemelk

Van de 102 monsters met moedermelk bevatten elf monsters runder-DNA. Tien daarvan bevatten een hoeveelheid die hoog genoeg is om een besmetting te veroorzaken. De onderzoekers suggereren dat koemelk is toegevoegd.  

 

In Nederland kan moedermelk worden afgegeven bij de Nederlandse Moedermelkbank.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Eetpatroon en borstvoeding van invloed op het latere lichaamsgewicht

Lees ook
‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.