Moeilijke eters hebben verhoogde kans op psychologische problemen

attachment-Moeilijke-eter_cropped-108-0-0-0-0

Kinderen tussen de 2 en 5 jaar met selectieve voedselacceptatie hebben een hogere kans op psychopathologische symptomen als angst, depressie of ADHD. Selectieve voedselacceptatie kenmerkt zich door de extreme wil van een kind om slechts een of enkele typen voeding te willen accepteren.

In de leeftijdscategorie 2-5-jarigen toont 14 tot 20 procent van de kinderen vaak of altijd selectief eetgedrag.


Eetgedrag

Onderzoekers van Duke University ondervroegen de ouders van 917 kinderen over het eetgedrag van hun kinderen en hieraan gerelateerde zelfbeheersing. Ook werd ingegaan op psychiatrische symptomen, het dagelijks functioneren en de thuissituatie. Na 24,7 maanden werd een deel van de ouders (187 koppels) opnieuw ondervraagd.

Psychologische problemen

Er kwam naar voren dat selectieve voedselacceptatie een relatie heeft met psychologische problemen op korte en lange termijn. De mate van de problemen verergerde naarmate het selectieve eetgedrag sterker was. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat kinderen met zeer selectief eetgedrag meer dan een dubbele kans op de diagnose depressie of sociale angst hebben. Zowel matig als ernstig selectief eetgedrag verergert symptomen van depressie, sociale angst en algemene angstgevoelens. Symptomen van scheidingsangst en ADHD zijn echter alleen gevonden in kinderen met matig selectief eetgedrag.

Overige problemen

De kans op het ontwikkelen van voedselaversies is 3 tot 5 keer groter bij selectieve eters. Bij zeer ernstig selectief eetgedrag is de kans 2 keer zo groot dat er gedragsproblemen ontstaan buitenshuis.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Omega-3 vetzuren verbeteren aandacht bij kinderen met ADHD

Lees ook
Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Als er gezegd – of verzucht – wordt dat een mens eigenlijk nooit verandert, dan gaat het niet alleen over iemands karakter maar ook om gedrag. Gedrag is vaak minder veranderingsgezind dan gedacht of gehoopt. Gewoontes hebben diepe wortels die gedrag ‘vasthouden’. Dit geldt zelfs in deze disruptieve tijden van de coronapandemie. Maar het belang van verandering...