Moestuinlespakket moet basisschoolkind bewuster maken van herkomst voeding

21287064 - boy is putting seeds in the soil in the vegetable garden

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) biedt basisscholen gratis een lespakket om kinderen te leren waar hun eten vandaan komt. Ze ontwikkelden hiervoor het zogeheten lespakket Moestuintjes, bestemd voor groep 3 tot en met 5 van het basisonderwijs.

Natuur- en voedingsonderwijs op school is lang niet altijd meer vanzelfsprekend. IVN vindt het belangrijk dat kinderen zien waar hun eten vandaan komt, hoe alles groeit en bloeit en wat ervoor nodig is om groenten en kruiden te kunnen oogsten. Ook vindt IVN het belangrijk de ontwikkeling van het natuurbesef bij kinderen te stimuleren. De organisatie ontwikkelde daarom een lespakket over moestuinieren.

 

Peul uit elkaar peuteren

Het lespakket bestaat uit vier lessen, die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten. Een leraar kan de lessen los geven of in serie. Het lespakket bestaat uit de lessen: ‘zaaien en kiemen’, ‘groeien en bloeien’, ‘bij zoekt bloem’ en ‘ruiken en proeven’.

 

Tijdens de eerste drie lessen leren kinderen over gewassen, zaaien, kiemen, groeien en composteren. Ze zullen onder andere een peul uit elkaar peuteren. Bij les vier ‘ruiken en proeven’ ontdekken de kinderen dat er vijf smaken zijn en dat zij niet alleen smaak herkennen met hun tong, maar ook met hun neus, oren, ogen en tastzin.

 

Moestuin op school

Het Instituut stimuleert basischoolklassen hiermee een moestuin op school te maken. Het Moestuinscholenpakket helpt hen daarbij. Dit pakket bestaat uit:

- 2 moestuinbakken (1 bij 2 meter);

- 4 schepjes;

- 2 geplastificeerde moestuinkalenders;

- zaden (planten, kruiden en bestuivers);

- bamboe plantenstekers.

 

Zie voor meer informatie deze website

 

Moestuinexperts

Sinds eind maart kunnen consumenten bij Albert Heijn sparen voor AH Moestuintjes. Kinderen kunnen deze meebrengen naar de klas.

 

‘Het IVN is ook als educatiepartner betrokken bij de Moestuintjesactie van Albert Heijn’, legt communicatiemedewerker Stephen Labib uit. Op www.ah.nl/community zitten op het forum dagelijks moestuinexperts van het instituut klaar om consumenten te helpen bij vragen over de AH Moestuintjes. Je kunt nog bij deze experts terecht tot eind juni.

 

Lees ook
Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. Ze bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”