Mogelijk positieve sporteffecten door het drinken van bietensap

Het drinken van bietensap voor vijftien dagen zorgt bij gezonde mannelijke proefpersonen voor een lagere bloeddruk en meer verwijde bloedvaten in rust en tijdens inspanning.

Dat blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in de American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 22 jaar.

 

Nitraat

Bietensap bevat het nitraat. Wanneer het sap wordt verwerkt in het lichaam, kan deze stof de bloedvaten verwijden en de bloedstroom verhogen. Dit zou volgens de onderzoekers belangrijk zijn voor sportprestaties.

 

Daarnaast zouden bloedvaten makkelijker verwijden en zou het hart minder zuurstof verbruiken tijdens inspanning.

 

Bietensap

Volgens de wetenschappers kan bietensap worden gebuikt als voedingssupplement om de zuurstoftoevoer naar de spieren te verhogen en het werk van het hart verminderen tijdens inspanning.

 

Bietensap zorgt ervoor dat minder snel moeheid optreedt tijdens het sporten, aldus de wetenschappers.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Door bietensap minder stijve bloedvaten’

Lees ook
Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Dagelijks trainen er ruim 400 sporters op Papendal, maar slechts een kleine groep eet in het Topsportrestaurant vegetarisch. Dat terwijl het aantal flexitariërs sterk toeneemt. Daarom ontwierp sporter Jim Heijnman voor zijn afstudeeropdracht Strategic Product Design aan de TU Delft een roadmap voor het succesvol implementeren van vegetarische voeding...

Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt

Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt

Hoe komt het dat Johan Cruijff er in zijn glorietijd veel minder gespierd uitzag dan een profvoetballer vandaag de dag? Niet alleen krachttraining, ook voeding, speelt hierbij een rol. Maar wat is precies het effect? “Begrijpen hoe voeding werkt, dat is wat mij drijft”, zegt Marco Mensink, universitair docent aan de Wageningen University & Research.