Mogelijk positieve sporteffecten door het drinken van bietensap

Het drinken van bietensap voor vijftien dagen zorgt bij gezonde mannelijke proefpersonen voor een lagere bloeddruk en meer verwijde bloedvaten in rust en tijdens inspanning.

Dat blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in de American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 22 jaar.

 

Nitraat

Bietensap bevat het nitraat. Wanneer het sap wordt verwerkt in het lichaam, kan deze stof de bloedvaten verwijden en de bloedstroom verhogen. Dit zou volgens de onderzoekers belangrijk zijn voor sportprestaties.

 

Daarnaast zouden bloedvaten makkelijker verwijden en zou het hart minder zuurstof verbruiken tijdens inspanning.

 

Bietensap

Volgens de wetenschappers kan bietensap worden gebuikt als voedingssupplement om de zuurstoftoevoer naar de spieren te verhogen en het werk van het hart verminderen tijdens inspanning.

 

Bietensap zorgt ervoor dat minder snel moeheid optreedt tijdens het sporten, aldus de wetenschappers.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Door bietensap minder stijve bloedvaten’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.

Fit een operatie in

Fit een operatie in

Een operatie en de ziekenhuisopname eromheen zorgen onder meer voor verlies in spiermassa en spierkracht. Ouderen zijn ook in dit opzicht extra kwetsbaar. Kunnen we patiënten beter voorbereiden op de operatie met training en voeding? Bij electieve operaties kan dat. Omdat deze ingepland kunnen worden, is er ruimte om de patiënt een programma aan te...