Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

bloedsuiker

Beeld door PhotoMIX Company via Pexels

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.

Depressie is een wereldwijd gezondheidsprobleem, maar de risicofactoren die kunnen leiden tot de stemmingsstoornis zijn gedeeltelijk onduidelijk. Geraets gebruikte voor haar onderzoek data uit de Maastricht Studie. Dit is een bevolkingsonderzoek onder 10.000 Zuid-Limburgse inwoners waarbij onderzoekers onder andere kijken naar het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van Diabetes Mellitus type 2 (DM II), hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Geraets gebruikte die data gedurende haar onderzoek bij het Alzheimer Centrum Limburg en ontdekte een mogelijke verband tussen vaatschade en depressie.

De schade aan de haarvaten wordt onder andere veroorzaakt door verhoogde bloedsuikerwaarden die kenmerkend zijn voor DM II. In het brein zijn haarvaten in zeer hoge dichtheid aanwezig, vrijwel elke zenuwcel staat in verbinding met een haarvat. Geraets vertelt in het persbericht dat ze een duidelijk verband zag in haar onderzoek; “Mijn onderzoek bij duizenden mensen laat zien dat schade aan de bloedvaatjes en verhoogde bloedsuikerwaarden het risico op het ontwikkelen van depressie verhogen. Succesvol cardiovasculair en metabool risicomanagement verlaagt dus niet enkel de kans op hart- en vaatziekten maar mogelijk ook de kans op depressie. Dit inzicht is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe preventie- en behandelstrategieën voor depressie op latere leeftijd. Het blijkt in ieder geval dat een leefstijl die goed is voor het hart ook goed kan zijn voor de ziel.”

Lees ook
Leestip: The omnivore's dilemma door Michael Pollan

Leestip: The omnivore's dilemma door Michael Pollan

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek The omnivore’s dilemma van Michael Pollan.

Metabolisme piekt en daalt op andere momenten dan we dachten

Metabolisme piekt en daalt op andere momenten dan we dachten

Ons metabolisme piekt al tijdens het eerste levensjaar, terwijl de achteruitgang van de snelheid waarmee we calorieën verbranden juist later begint dan voorheen werd gedacht, gemiddeld pas vanaf ons zestigste. Dat blijkt uit een internationale studie waarin wetenschappers de metabole hoogte- en dieptepunten van het leven in kaart brachten.

Food100 van 2021 bekend

Food100 van 2021 bekend

De Food100 van 2021 is bekend. Op deze lijst van vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar staan onder andere Jeanne van Ittersum van Trash'ure Taarten, Johan Leenders van Oranjehoen, Joost Rietveld en Merijn Corneel Koops van Too Good to Go, en Linda Klunder en Lars Gierveld van Kumasi Drinks.