Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

bloedsuiker

Beeld door PhotoMIX Company via Pexels

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.

Depressie is een wereldwijd gezondheidsprobleem, maar de risicofactoren die kunnen leiden tot de stemmingsstoornis zijn gedeeltelijk onduidelijk. Geraets gebruikte voor haar onderzoek data uit de Maastricht Studie. Dit is een bevolkingsonderzoek onder 10.000 Zuid-Limburgse inwoners waarbij onderzoekers onder andere kijken naar het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van Diabetes Mellitus type 2 (DM II), hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Geraets gebruikte die data gedurende haar onderzoek bij het Alzheimer Centrum Limburg en ontdekte een mogelijke verband tussen vaatschade en depressie.

De schade aan de haarvaten wordt onder andere veroorzaakt door verhoogde bloedsuikerwaarden die kenmerkend zijn voor DM II. In het brein zijn haarvaten in zeer hoge dichtheid aanwezig, vrijwel elke zenuwcel staat in verbinding met een haarvat. Geraets vertelt in het persbericht dat ze een duidelijk verband zag in haar onderzoek; “Mijn onderzoek bij duizenden mensen laat zien dat schade aan de bloedvaatjes en verhoogde bloedsuikerwaarden het risico op het ontwikkelen van depressie verhogen. Succesvol cardiovasculair en metabool risicomanagement verlaagt dus niet enkel de kans op hart- en vaatziekten maar mogelijk ook de kans op depressie. Dit inzicht is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe preventie- en behandelstrategieën voor depressie op latere leeftijd. Het blijkt in ieder geval dat een leefstijl die goed is voor het hart ook goed kan zijn voor de ziel.”

Lees ook
7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

NWO kent €800.000 toe aan 78 onderzoekers in de Vidi-ronde van hun driedelige talentprogramma. 7 van hen doen onderzoek naar voeding-gerelateerde onderwerpen, waarbij met name gezondheid en duurzaamheid veel aandacht krijgen.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.