Mogelijk verband tussen natriuminname en de ontwikkeling van diabetes

Close-up of baking soda in a glass jar.

Natriuminname is mogelijk gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van zowel diabetes type 2 als latent auto-immune diabetes in adults (LADA). Dit suggereren onderzoekers in hun nieuwe studie Sodium intake and the risk of type 2 diabetes and Latent Auto-immune Diabetes in Adults.

Zout is de belangrijkste bron van natrium in het dieet. Het bestaat voor ongeveer 40 procent uit natrium. Voorgaande studies hebben al aangetoond dat ruim zoutgebruik (>6 gram per dag) het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt.

Trage ontwikkeling

LADA is een langzame vorm van diabetes type 1 en kent dezelfde kenmerken als diabetes type 1 alleen beginnen deze kenmerken bij LADA pas later in de volwassenheid. LADA ontstaat doordat het eigen afweersysteem zich tegen de cellen van de alvleesklier richt. Uiteindelijk leidt dit tot een tekort aan insuline in het lichaam.

Natriumconsumptie

Dit onderzoek werd uitgevoerd door dr. Baharah Rasouli van The Institute of Environmental Medicine, Stockholm. Samen met zijn team probeerde hij te ontdekken of er een verband bestaat tussen natriuminname en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 of LADA.

Het onderzoeksteam gebruikte gegevens uit een Zweedse studie naar de risicofactoren van diabetes type 2 en LADA. Deelnemers waren onderverdeeld in drie groepen, 355 personen met LADA, 1136 personen met diabetes type 2 en een controlegroep van 1397 personen.

Uitgebreide dieetgegevens

Met behulp van een vragenlijst werden verschillende dieetgegevens geregistreerd en gebruikt om de dagelijkse consumptie van calorieën, voedingsstoffen en natrium te berekenen. Ook de genetische aanleg voor HLA-antigenen (Human Leukocyte Antigen) werd meegenomen in het onderzoek. Sommige HLA-varianten (genotypen) vormen een extra risico op diabetes type 1.

Er werd gecorrigeerd voor verschillende risicofactoren, waaronder leeftijd, geslacht, lichaamsmassa-index, roken, lichamelijke activiteit, familiegeschiedenis diabetes, alcohol, totale energie- en kaliuminname.

Drie groepen

Bij de verdeling van de deelnemers in drie groepen natriumgebruik had de groep met de hoogste consumptie (>2,9 gram natrium) een 72 procent hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in vergelijking met de groep met de laagste consumptie (<2,3 gram natrium). Elke extra gram natriuminname per dag werd geassocieerd met een gemiddelde toename van 65 procent op het risico van diabetes type 2.

Groter effect

Het effect van natriuminname op het ontwikkelen van LADA was nog veel groter. Elke extra gram natriuminname per dag werd geassocieerd met een gemiddelde toename van 82 procent op het risico van LADA.

LADA-patiënten met een verhoogd risico vanwege een (negatief) HLA-genotype, met een hoge natriumconsumptie (>2.9 gram per dag) hadden bijna drie keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen dan die van de lage natrium gebruikers (onder de 2,3 gram per dag).

Mogelijk verband

De onderzoekers concluderen dat er een mogelijk verband tussen natriuminname en diabetes type 2 bestaat en dat een ‘hoge’ natriumconsumptie een risicofactor kan zijn voor LADA, vooral bij dragers met een HLA-genotype. 

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.