Mogelijk zijn prebiotica in combinatie met immunotherapie de oplossing om voedselallergieën te behandelen

Vector Bacteria Flora

Niet-verteerbare vezels kunnen de behandeling van een voedselallergie verbeteren. De vezels verbeteren de effectiviteit en veiligheid van verschillende vormen van immunotherapie. Dit concludeert Laura Wagenaar in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht.

Het aantal patiënten met voedselallergie neemt toe bij zowel kinderen als volwassenen. Immunotherapie is een veel belovende behandeling waarbij het immuunsysteem door regelmatige toediening van het voedseleiwit leert dat het eiwit veilig is.

Prebiotische vezels

In eerdere studies is bewezen dat synthetische prebiotische vezels een remmende werking hebben op het ontwikkelen van voedselallergie. Deze vezels zouden de groei van gunstige bacteriën stimuleren en ook directe effecten hebben op de epitheel- en immuun cellen van de darmwand.

Niet-verteerbare vezels verhogen effectiviteit

Uit het onderzoek van Wagenaar blijkt dat prebiotische vezels een gunstig effect hebben op het immuunsysteem doordat darmbacteriën de niet-verteerbare vezels omzetten in korte-keten vetzuren. Dit zorgt ervoor dat er een sterke afname is in de heftigheid van de allergische symptomen.

Wagenaar: ‘Bij muizen met pinda-allergie zag ik een extra sterkere afname in de ernst van allergische symptomen na behandeling met immunotherapie in combinatie met het dieet. Ook is de allergische reactie op een hoge dosis immunotherapie minder heftig als muizen het dieet hebben gekregen.’

Meer onderzoek naar oligosachariden

De toevoeging van prebiotica aan de voeding kan de effectiviteit van immunotherapie voor pinda-allergie verbeteren en het risico op bijwerkingen verminderen. Echter zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar het werkingsmechanismen van oligosachariden op allergieën in patiënten.

Lees ook
Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Plant the Future-diner over de eiwittransitie

Er is een daadkrachtig politiek beleid nodig om de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon ‘het nieuwe normaal’ te maken. Dat werd duidelijk tijdens het eerste Plant the Future-diner dat op 14 oktober werd georganiseerd door de Transitiecoalitie Voedsel in Den Haag.

Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding

Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding

Een eetpatroon dat rijk is aan gefermenteerde voeding zorgt voor lagere ontstekingswaarden en een grotere microbiële diversiteit van de darmflora. Kan een voedingsinterventie de prevalentie van chronische inflammatoire ziekten verlagen?

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief.