Multinationals werken hard aan implementatie kleurcoderingssysteem (slotje)

attachment-foodlabel

VMT sprak met de zes multinationals van het Evolved Nutrition Label (ENL) -initiatief. Op dit moment wordt de betrouwbaarheid van het voorgestelde kleurcoderingssysteem beoordeeld. Naar verwachting wordt de Europese en nationale overlegperiode begin 2018 afgerond.

In maart 2017 lanceerden Mars, Coca-Cola, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever het ENL-initiatief voor het ontwikkelen van een etiketteringssyteem op verpakkingen van levensmiddelen dat zowel de portiegrootte, als de kleurcodering intergreert.

 

De foodmultinationals achter het initiatief hebben de afgelopen maanden tijdens Europese en nationale overleggen hard gewerkt aan het verkennen van geloofwaardige en goed functionerende oplossingen om portiegroottes beter te integreren in het huidige systeem zoals dat al bestaat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

 

Uitdaging

De initiatiefnemers erkennen dat het een uitdaging is om rekening te houden met alle verschillende perspectieven van de Europese Commissie, de lidstaten, ngo’s, consumenten en andere belanghebbenden.

 

“We werken met zes grote bedrijven die zich allemaal in hetzelfde voorstel moeten kunnen vinden. We zullen keuzes moeten maken. Dit doen we in overleg met verschillende overheden en betrokken maatschappelijke organisaties”, zo laten de bedrijven weten.

 

Kleurcodering

Het ENL-voorstel kent kleuren toe aan het gehalte suikers, zout en (verzadigde) vetten in voedingsmiddelen en dranken. Een voedingsstof krijgt de kleur rood wanneer een portie meer dan 15% van de referentie-inname (RI) bevat.

 

Op dit moment is voedingswaarde-etikettering in Europa éénkleurig, zo vinden de multinationals. Het toevoegen van de kleuren groen, amber en rood aan het bestaande RI-etiketteringssysteem moet de consument helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze over voedingsstoffen zoals vet, zout en suiker, waarvan de inname moet worden beperkt.

attachment-ENL-RI-schema

Herformulering en kleinere porties

De kleurcodering heeft volgens de multinationals nog meer voordelen. Het zou bedrijven aanzetten tot productherformulering en het aanbieden van kleinere porties. Dit speelt een belangrijk rol bij het ondersteunen van gezondere keuzes voor consumenten, vinden ze.

 

Kritiek

De Europese consumentenorganisatie BEUC liet in maart al weten niks te zien in de portiegrootte als referentie omdat het misleidend zou zijn. “Wie telt er nu snoepjes uit een grote zak totdat je de aanbevolen portiegrootte hebt bereikt?”, vraagt Monique Goyens van BEUC zich af. De kritiek over de portiegrootte als referentie nemen de zes bedrijven mee. “Het houdt ons scherp.”

 

Portiegrootte

Het ENL legt uit waarom zij een systeem voorstellen op basis van portiegrootte in plaats van per 100 gram of milliliter. “Mensen eten geen 100 gram margarine of 100 gram noten. Door het hanteren van de op porties gebaseerde benadering wordt de bijdrage van producten die worden gegeten in porties van minder dan 100 gram met de kleuren nauwkeuriger weergeven.”

 

Methodologie

Op dit moment zijn er geen gestandaardiseerde portiegroottes in Europa. Het ENL doet een beroep op de Europese Commissie voor het bepalen daarvan.

 

Het initiatief heeft wetenschappers ingeschakeld voor het ontwikkelen van een betrouwbare methodologie waarmee de gemiddelde referentieporties van voedingsmiddelen en dranken in kaart kunnen worden gebracht. Deze referentieportiegroottes maken deel uit van het voorstel. Deze zullen via de website van het ENL binnenkort beschikbaar komen.

 

Op dit moment wordt er nog gesproken met overheden, betrokken organisaties en de Europese Commissie. De consument zal dus even moeten afwachten totdat er een definitief besluit is genomen en de producten met kleurcoderingen in de schappen van supermarkten liggen.

 

Zie hier de Infographic ‘From monochrome to colour’ van ENL

Lees ook
Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten gemiddeld een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Een grote variatie in zoutgehaltes binnen producttypes duidt op mogelijkheden tot verbetering.Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor de nieren. Daarom liet de Nierstichting de stichting...

Veggieburger mag zo blijven heten, kaasalternatief mag niet meer

Veggieburger mag zo blijven heten, kaasalternatief mag niet meer

Het Europees Parlement stemde vandaag tegen een door de landbouwcommissie voorgesteld verbod op het gebruik van vleesnamen voor vegaproducten. Ze stemden wel voor een verbod op plantaardige zuivelnamen.Het Europees parlement stemde over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend....

Stemming Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’

Stemming Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zich eensgezind uit tegen het voorstel.De leden van het Europees Parlement...