Multiresistente infectie wereldwijd verspreid onder patiënten met taaislijmziekte

attachment-medic-563423_960_720

Een multiresistente infectie die levensbedreigend is voor mensen met de taaislijmziekte, kan zich volgens nieuw onderzoek van patiënt op patiënt verspreiden. Eerder werd gedacht dat deze infectie alleen vanuit de omgeving naar de mens kon verspreiden, maar het nieuwe onderzoek wijst anders uit.

De infectie is wereldwijd verspreid en is virulent, zo melden de onderzoekers. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Cambridge en het Wellcome Trust Sanger Institute, suggereert dat de huidige manier van het reinigen niet voldoende is om de infectie uit te schakelen.

Wereldwijde bedreiging

De multiresistente mycobacterie Mycobacterium abscessus is onlangs opgedoken als een wereldwijde bedreiging  voor personen met de taaislijmziekte en andere longziekten. De infectie kan ernstige longontstekingen veroorzaken dat kan leiden tot versnelde schade aan de longen. Ook zou het de veiligheid van een longtransplantatie in gevaar brengen.

Lastig te behandelen

De infectie is enorm lastig te behandelen: het heeft volgens professor Andres Floto van de Cambridge University een behandeling nodig van tenminste 18 maanden of langer waarbij verschillende antibiotica gebruikt moeten worden. Slechts een op de drie patiënten is succesvol behandeld.

Patiënt op patiënt

Eerder werd gedacht dat patiënten werden geïnfecteerd door de omgeving en dat infecties niet werden overgebracht van patiënt op patiënt. Het onderzoeksteam identificeerde al eerder aanwijzingen (epidemiologisch en genetisch) die suggereerden dat er mogelijk overdracht plaatsvond van persoon tot persoon. Het was alleen onduidelijk of het toeval was.

Onderzoek en analyse

Nu hebben de onderzoekers de complete genetische samenstelling van mycobacteriën op volgorde gezet. Van 517 patiënten wereldwijd zijn er meer dan duizend mycobacteriën geïsoleerd. De onderzoekers hebben met behulp van deze gegevens aangetoond dat de meeste patiënten met taaislijmziekte de van op mens op mens overdraagbare vorm Mycobacterium abscessus in hun lichaam dragen. Verdere analyses suggereren dat de infectie in ziekenhuizen via besmette oppervlakken en via de lucht kan worden overgebracht.

Volgens Floto is de infectie waarschijnlijk eerst van de omgeving overgestapt op de mens, maar lijkt recent geëvolueerd te zijn waardoor deze nu van mens op mens overgedragen kan worden.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Wereldwijd worden mensen steeds ouder. De mate waarin individu en samenleving kunnen profiteren van deze extra jaren hangt sterk af van één sleutelfactor: gezondheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wereldwijd gezond ouder worden en voedingsgerelateerde, niet-overdraagbare ziekten worden voorkomen? Een gepersonaliseerde levensloopbenadering als...

Nieuwe test kan diabetes type 1 beter voorspellen

Nieuwe test kan diabetes type 1 beter voorspellen

Een nieuwe test kan beter voorspellen of een baby diabetes type 1 zal krijgen. Dat biedt mogelijkheden om complicaties te voorkomen.In de Teddy-studie (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) hebben onderzoekers 7798 baby’s met een hoog risico op diabetes negen jaar lang gevolgd. Wetenschappers van de University of Exeter en de Pacific...