‘Nabijheid fastfoodrestaurants heeft nauwelijks invloed op BMI’

attachment-Burger

Of je nu ver van een supermarkt of fastfoodrestaurant woont of niet, het heeft weinig impact op je Body Mass Index (BMI), zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Ook is er geen bewijs dat de relatie tussen eetgelegenheden en BMI verschilt in armere buurten, zo staat in een het onderzoek gepubliceerd in Health Affairs. Het beleid in de Verenigde Staten is erop gericht om het aantal fastfoodrestaurants te verminderen en het aantal supermarkten te verhogen. Maar dit zorgt er niet voor dat het aantal mensen met obesitas afneemt, aldus de wetenschappers.

Fastfood

“Fastfood is over het algemeen niet goed voor je en supermarkten verkopen ook gezonde voedingsmiddelen. Maar onze resultaten wijzen uit dat het blokkeren van de komst van fastfoodketens en het subsidiëren van lokale supermarkten weinig effect hebben op de vermindering van obesitas”, zegt hoofdonderzoeker Coady Wing van de IU’s School of Public and Environmental Affairs. Wing en zijn team voerden de grootste studie uit als het gaat om het verband tussen residentiële buurten en BMI.

Veteranen

Wing en zijn collega’s baseerden hun onderzoek op de resultaten van the Weight and Veterans’Environments Study. Dit is een uitgebreide database uit de periode 2009-2014 gevuld met gegevens van 1,7 miljoen veteranen uit 328 grootstedelijke gebieden. Op deze manier konden de onderzoekers zien hoe het BMI van iedere veteraan over tijd veranderde. Deze veranderingen linkten ze vervolgens aan de locaties van eetgelegenheden en supermarkten.

BMI bijhouden

De wetenschappers berekenden het BMI van de veteranen met behulp van gegevens huisartsen en andere zorgverleners. Vervolgens telde ze het aantal fastfoodrestaurants, supermarkten en andere eetgelegenheden die zich op maximaal 5 kilometer van het huis van de onderzochte persoon. Met behulp van deze informatie kon Wings’ onderzoeksteam veranderingen in het BMI bijhouden. Dit lukte zelfs als de betreffende persoon zou verhuizen naar een ander gebied of als een nieuwe eetgelegenheid zou openen of juist zijn deuren zou sluiten.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”