Nagerechten uit het Wannée kookboek zijn calorierijker dan vroeger

attachment-Wanne

Toetjesrecepturen uit de dertigste druk van het Wannée kookboek zijn 10 procent energierijker dan uit de eerste druk. Dezelfde recepturen bevatten meer suiker en zout dan voorheen.

Het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek (NTVD) liet onderzoek doen naar hoe portiegroottes zich de afgelopen jaren ontwikkeld hebben in Nederland. Dit werd gedaan door recepten binnen de categorie ‘nagerechten’ uit het klassieke Wannée kookboek te vergelijken met de dertigste druk en soortgelijke recepten uit de Allerhande.

Vergelijking van Wannée en Allerhanden

65 recepten zijn vergeleken tussen de eerste druk van het kookboek uit 1919 en de dertigste druk uit 2014. Hierbij werden de calorieën, vet, koolhydraten, mono- en disachariden, vezels, zout en natrium berekend per receptuur. Hierna werden de gemiddeldes van de eerste druk en dertigste druk met elkaar vergeleken. Vervolgens vergeleken de onderzoekers negentien portiegroottes uit soortgelijke recepten uit de Allerhande met de Wannée portiegroottes uit de dertigste druk.

De gemiddelde portiegrootte tussen de twee Wannée drukken zijn in kilocalorieën toegenomen, met een gemiddelde toename van 28 kilocalorieën per portie. De portiegroottes in de dertigste druk van het Wannée kookboek blijken overeen te komen met de porties uit de Allerhande. Echter was het vetpercentage in de Allerhande-toetjes significant hoger.

Grotere porties met meer suiker en zout

Dit onderzoek laat zien dat de porties van de nagerechten in het Wannée kookboek in de loop der jaren toegenomen zijn. Daardoor zijn de porties die thuiskoks vandaag de dag maken 10 procent energierijker dan voorheen. Volgens het onderzoek stimuleert dit de consument mogelijk tot een (te) hoge energie-inname. Diëtisten kunnen deze bevindingen gebruiken in de voorlichting naar de cliënt over portiegroottes.

Het Wannée kookboek

Een van de meest verkochte Nederlandse kookboeken is het Wannée kookboek. Het is vernoemd naar Cornelia Wannée die in 1910 een kookboek samenstelde voor de Amsterdamse Huishoudschool. Hoewel niet bekend is in hoeverre het Wannée kookboek vandaag de dag nog gebruikt wordt en representatief is, zijn de portiegroottes van de recepten vergeleken met soortgelijke recepten uit het ‘populaire’ kooktijdschrift Allerhande.

Het kookboek bestaat voornamelijk uit hoofdstukken waar verschillende componenten uitgelicht worden zoals vis, vlees, sauzen waarna verondersteld wordt dat de lezer met de componenten zelf een maaltijd samenstelt. Er bestaat dus geen specifiek hoofdstuk hoofdgerechten, wat het onmogelijk maakt voor de onderzoeker om deze te vergelijken. Om die reden werden de nagerechten vergeleken.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”