Nationaal Actieplan Groenten en Fruit moet stoppen

nagf

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het samenwerkingsverband ontvangt geen nieuwe financiering meer. De kennis van vijf jaar NAGF blijft beschikbaar via GroentenFruit Huis.

Het is ons niet gelukt financiering voor voortzetting te krijgen, schrijft NAGF in een persbericht met daarin een uitgebreide terugblik op de afgelopen vijf jaar. NAGF bouwde een netwerk om een gezonder en duurzamer voedselpatroon te stimuleren en laat zien dat samenwerking loont. Samen met meer dan 200 partnerorganisaties heeft NAGF geweldige resultaten geboekt die daadwerkelijk de consumptie van groenten en fruit hebben verhoogd.

Bij aanvang formuleerde het NAGF drie speerpunten voor activiteiten: jonge gezinnen, out-of-home en gezondheidszorg. Inmiddels zijn er meer dan 60 projecten uitgevoerd voor deze doelgroepen, in samenwerking met de groente- en fruitsector, retail, cateraars en maatschappelijke organisaties. Je kunt NAGF bijvoorbeeld kennen van de Nationale Groente- en Fruitdag, die in 2020 en 2021 werd georganiseerd tijdens de Dutch Food Week. Ook moderniseerde de organisatie de website Veggipedia en tijdens de Ga voor Kleur-campagne inspireerde het NAGF consumenten hun bord in te kleuren met groenten en fruit.

Coördinator Karin Bemelmans vindt het “jammer dat we, juist nu we vol op stoom zijn, niet verder kunnen. [...] Laten we voortbouwen op het werk dat reeds is verzet en de samenwerking blijven opzoeken, ook zonder het NAGF. Er ligt nog genoeg werk!"

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
HAK behaalt B Corp certificering vanwege positieve impact op gezondheid

HAK behaalt B Corp certificering vanwege positieve impact op gezondheid

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK ontvangt deze week de gerenommeerde B Corp certificering. Daarmee mag Neerlands Glorie Groente en Fruit, waar HAK onderdeel van is, zich officieel een B Corporation noemen: een gecertificeerd bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld, met oog voor mens, milieu en maatschappij.

VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit

VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit

Het kabinet heeft plannen om de btw op groente en fruit te schrappen. Voordat deze plannen worden doorgevoerd, voert een commissie onderzoek uit om te bepalen wat precies onder groente en fruit valt. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen...

Groente en fruit de vergeten probiotica?

Groente en fruit de vergeten probiotica?

In en op verse groentes en fruit is een enorme variatie aan micro-organismen aanwezig. Zouden we in de toekomst rauw gegeten groenten en fruit als ‘probiotica 2.0’ kunnen classificeren? Een pleidooi voor nader onderzoek.