Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Nationale Suikerchallenge 2022

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start, een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. De challenge duurt tot en met 19 juni.

In Nederland heeft de helft van de volwassenen (ernstig) overgewicht. Volgens het Rijksinstituut stijgt dat aantal in 2040 mogelijk naar 62%. Diena Halbertsma, algemeen directeur bij het Diabetes Fonds: “Als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn in de toekomst diabetes type 2. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar duizend mensen bij. Overgewicht verhoogd het risico op diabetes type 2 met alle complicaties van dien zoals beschadiging aan ogen, nieren, hart en bloedvaten.”

Minderen met suiker

Nederlanders krijgen veel toegevoegde suikers binnen. Bij volwassen Nederlanders is die suikerinname gemiddeld 20 kilo per jaar, schrijft het Diabetes Fonds. Dat komt omdat veel producten sterk bewerkt zijn en toegevoegde suikers, zout en ongezond vet bevatten. In die producten zitten vaak weinig gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Kim Brouwers, diëtist en kennisspecialist voeding en preventie diabetes type 2: “Een gezonde levensstijl kan (ernstig) overgewicht, en daarmee diabetes type 2, in veel gevallen voorkomen. Met de challenge inspireren we dan ook mensen om te koken met verse en onbewerkte producten. Dat is gezonder en ook nog eens lekker.” 

Meer dan bewustwording

Met de Nationale Suiker Challenge maakt het Diabetes Fonds mensen bewust van toegevoegde suikers. “Met alleen bewustwording kom je er niet”, zegt Halbertsma. Volgens haar moet het maken van een gezonde keuze ook de makkelijke en goedkope keuze zijn. “Dat moeten we met elkaar doen. Daar hebben we ook de overheid en voedingsindustrie voor nodig. Want het wordt mensen niet makkelijk gemaakt om gezonder te eten. Samen moeten we werken aan een gezonde voedselomgeving.”

Nationale Suiker Challenge

De Nationale Suiker Challenge vindt plaats van 13 t/m 19 juni. De uitdaging is zeven dagen gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Deelnemers kunnen gratis meedoen aan de challenge en worden op een positieve manier geholpen om thuis gezonder te eten met een digitaal magazine met tips, inspiratie, interviews, gezonde recepten en motivatie via social media en e-mail. Speciaal voor werkgevers heeft het Diabetes Fonds een toolkit ontwikkeld voor op de werkvloer. Meer informatie en deelnemen: www.suiker-challenge.nl.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

Overgewicht TV vergroot kennis over (voorkomen van) obesitas

Voor de gewone Nederlander is er weinig uitleg beschikbaar over obesitas. Veel factoren spelen bij obesitas een rol, zoals te weinig slaap, stress, armoede en de omgeving die bol staat van plekken waar ongezond voedsel te koop is. Om die reden is Overgewicht TV (www.overgewicht.tv) gestart met de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ . Experts...

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Mensen met obesitas en overgewicht hebben het daar zelf naar gemaakt, toch? Deze veelgehoorde opmerking en andere vooroordelen worden belicht in de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van overgewicht.tv. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.

Lancering digitaal platform voor mensen met overgewicht en obesitas

Lancering digitaal platform voor mensen met overgewicht en obesitas

De Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas (NVOO) heeft een digitaal platform opgericht voor mensen met overgewicht en obesitas dat op donderdag 1 december 2022 online komt. Het idee van het platform is dat er een community wordt gevormd waarin iedereen, ongeacht de vorm van overgewicht, vertegenwoordigd is.