‘Natrium geen effect op bloeddruk van adolescent, kalium wel’

attachment-Blood-pressure-logo

Inname van 3500 mg of meer natrium per dag (in vergelijking met minder dan 2500 mg/dag) bij meisjes, heeft geen nadelig effect op de bloeddruk tijdens de adolescentie. Inname van kalium zorgt wel voor gunstige effecten op de bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek dat in april is gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Consumptie van kaliumrijk voedsel tijdens de kinderperiode onderdrukt een verhoogde systolische- en diastolische bloeddruk. Zo suggereren onderzoekers van Boston University.  

 

Natrium

2185 meisjes van 9 en 10 jaar werden tien jaar lang gevolgd. De meisjes die 3500 mg of meer natrium per dag innamen, hadden over het algemeen een lagere diastolische bloeddruk dan degenen die een inname van minder dan 2500 mg per dag hadden.

 

Kalium

Deelnemers die een hogere hoeveelheid kalium binnen kregen, hadden een lagere bloeddruk tijdens de adolescentie dan degenen met een lagere consumptie van kalium.

 

Met mate

Onderzoeker dr. Lynn L. Moore laat weten dat een matige inname van natrium het beste is (niet meer dan 2,4 gram) en dat vooral kaliumrijke voedingsmiddelen moeten worden genuttigd.  

 

Aanbeveling

In Nederland heeft de Gezondheidsraad geen aanbeveling voor kalium opgesteld. De adequate inname voor kalium in Amerika is 4700 mg per dag. Kalium zit vooral in melkproducten, groente, fruit(sappen), aardappelen, koffie en ook in brood en noten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

'Buitenshuis eten van invloed op bloeddruk'

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

De stembus voor de James Lind Prijs 2021 is open

De stembus voor de James Lind Prijs 2021 is open

Branchevereniging NPN maakt de genomineerden bekend voor de James Lind Prijs 2021. De drie onderzoeken en drie toepassingen waar je vanaf vandaag op kunt stemmen maken kans op een prijs van €10.000.