‘Nederlander consumeert 1 gram peulvruchten per dag, ruimte voor groei’

attachment-peulvruchten

Gemiddeld eten Nederlanders 1 gram peulvruchten per dag. De ‘veeleters’, zo’n 10 procent, komen tot 8 gram per dag. ‘Daar zit zeker ruimte voor groei.’

‘De Amerikanen staan dan misschien niet zo bekend als gezonde eters, maar als het om peulvruchten gaat, dan eet de gemiddelde Amerikaan tien keer zo veel als de gemiddelde Nederlander. Daar ligt nog een uitdaging voor mijn Hollandse vrienden.’ Zo opende de vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade Adam Sterling, chargé d’affairs, de proeverij en promotiebijeenkomst rond peulvruchten van Amerikaanse bodem. Deze vond maandag 29 februari plaats op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Aanwezig waren onder anderen vertegenwoordigers van de bonenindustrie, zoals producenten/verwerkers, handelaren en importeurs.

Internationaal bonenjaar

Aanleiding voor de bijeenkomst is dat 2016 door de Verenigde Naties tot het internationale jaar van de boon is uitgeroepen. Reden voor de Amerikanen hun (gedroogde) bonen en peulvruchten in Nederland onder de aandacht te brengen.

LDL-cholesterol

De directeur van het Voedingscentrum, Gerda Feunekes, verklapte dat peulvruchten ook in de nieuwe Schijf van Vijf komen die op 22 maart wordt gepresenteerd. ‘Daar staan ze al sinds 1953 in en daar blijven ze.' Ze noemde peulvruchten een goed voedingsmiddel vanwege de gezonde eigenschappen, zoals de hoeveelheid eiwit (circa 25 procent), vezel (circa 20 procent), vitamines en mineralen (ijzer), waardoor ze mede als goede vleesvervanger kunnen dienen. Ook haalde ze de recente Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad aan waarin naar voren komt dat de regelmatige consumptie van peulvruchten bijdraagt aan het verlagen van het LDL-cholesterol. ‘Het bewijs is nu zo hard dat we kunnen zeggen, eet wekelijks peulvruchten’, aldus Feunekes.

Duurzaamheid

Zoals Feunekes ging de vertegenwoordiger van de overkoepelende organisatie van de Amerikaanse bonen- en peulvruchtenproducenten, Johanna Stobbs, ook nog in op het duurzame karakter van peulvruchten. Als voorbeeld haalde ze de hoeveelheid water aan die nodig is om een kilo te produceren. Voor peulvruchten is zo’n 360 liter nodig, voor rundvlees ruim 15.000 liter, voor varkensvlees ruim 6.000 liter en voor kippenvlees zo’n 4.000 liter. Samen met Canada, China en Argentinië behoren de Verenigde Staten tot de grootste producenten van (gedroogde) peulvruchten. De populairste bonen van Amerikaanse komaf in Nederland zijn de rode nierbonen, de grote (Noord-Amerikaanse) witte bonen en kikkererwten.

Stijging afzet Nederland

De hernieuwde aandacht voor peulvruchten is al een aantal jaren aan de gang, dat wordt bevestigd door Martin Jonas, directeur van Jonas BV in Strijen. Het bedrijf im- en exporteert al sinds zestig jaar gedroogde peulvruchten en is de grootste aanbieder van gedroogde peulvruchten in Nederland voor consumentenproducten. ‘In de afgelopen drie jaar hebben we al een toename van onze afzet van tien tot vijftien procent gezien’, zegt Jonas, wiens bedrijf op jaarbasis tussen zeven- en achtduizend ton gedroogde peulvruchten omzet. ‘Als we in Nederland maar 1 gram peulvruchten per dag eten, dan vraag ik me af waar al onze bonen blijven, hoewel we ook naar andere landen exporteren, maar het is duidelijk dat er nog ruimte voor groei is.’ Jonas verwacht dat de toegenomen aandacht voor peulvruchten in Nederland tot meer competitie zal leiden. ‘Er zullen meer aanbieders komen.’

Sinds vorige week bracht Jonas via zijn bedrijf de website peulvruchten.nl in de lucht waarmee het de consumptie van peulvruchten verder wil stimuleren. In Nederland zijn volgens Jonas spliterwten (voor erwtensoep) en rode en groene linzen koplopers.

HAK

Adri den Dekker, inkoopdirecteur bij HAK, bevestigt dat ook de afzet door zijn bedrijf van producten met peulvruchten is toegenomen. ‘Vorig jaar hebben we bij HAK ongeveer 14 procent meer peulvruchten omgezet’, zegt hij. ‘In Nederland nam de totale afzet met zo’n 8 procent toe.’  HAK huurde chef-kok Herman den Blijker in, die optreedt in tv-commercials en via recepten een bijdrage levert om de boon een minder saai imago te geven. ‘De boon heeft in Nederland een tijdje onder het stof gelegen en we zijn druk bezig deze daar onderuit te halen’, aldus Den Dekker.

Bolenius

Dat met diverse peulvruchten zeer smakelijke recepten te maken zijn, was te proeven bij de tafel van chef-kok Luc Kusters van het Amsterdamse groenterestaurant Bolenius. Voor de gelegenheid had hij met peulvruchten verschillende, bijzonder smakende recepten uitgewerkt, zoals een cake van zwarte bonen en hangop. Volgens Kusters draait alles om het overbrengen van de goede smaak van peulvruchten om ze weer in het gangbare menu van de gemiddelde Nederlander te krijgen.

Lees ook
Traqq helpt onderzoek  naar voedselconsumptie

Traqq helpt onderzoek naar voedselconsumptie

Een horloge dat aangeeft dat het tijd is om even op te staan, is al vrij gewoontjes. Als het aan Desiree Lucassen ligt, wordt het – in ieder geval voor voedingsonderzoek – ook gangbaar om alles wat je eet en drinkt, aan te geven in een app. Het doel: voedingsinname exact meten, zonder gedrag te beïnvloeden.

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, zegt de Gezondheidsraad. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend...

Voeding in de media - week 45

Voeding in de media - week 45

Deze week nieuws over vleesreclames, het effect van ‘lokaal’ op het milieu, en voeding en gezondheid bij de opgroeiende generatie.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief