Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Beeld: Estera Nicoi via Unsplash

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

In opdracht van het Voedingscentrum bevroeg onderzoeksbureau Flycather 1501 Nederlanders boven de 18 jaar over hun snoep- en snackgewoontes. Ruim een derde van de respondenten wil niet minder snoepen en snacken, tegenover zo’n 19 % die hier al mee bezig is. Ruim een kwart is van plan op korte termijn te minderen en de rest (18 %) wil wel minder snoepen en snacken, maar is niet van plan dat binnenkort al te gaan doen.

Minder snoepen en snacken staat dus bij veel mensen op de agenda, maar een gebrek aan aanbod van gezonde producten maakt dit lastig. Van de respondenten vindt 22 % dat er voldoende gezond aanbod is in sportclubs, 28 % vindt dit van tankstations, 31 % van stations en 37 % van schoolkantines en bedrijfsrestaurants. Supermarkten doen het beter. 78 % vindt dat daar voldoende gezond aanbod is.

4 op de 10 respondenten vinden het moeilijk om minder snoep en ongezonde snacks te eten. Hierbij spelen, naast de invloed van de omgeving, ook gewoonten (37 %) en emoties (21 %) een rol. Maar veruit de meest genoemde reden is dat we snacken “te lekker” vinden (74 %). Van de mannen gaf overigens 44 % aan te snacken uit gewoonte, tegenover 32 % van de vrouwelijke respondenten. Snacken uit emotie doen 14 % van de mannen en 31 % van de vrouwen.

Onze omgeving beïnvloedt onze keuzes rondom eten en drinken, zowel bewust als onbewust, laat Liesbeth Velma, gedragsexpert van het Voedingscentrum, weten in het persbericht. Daarom zou onze omgeving gezond snacken moeten stimuleren. “Mensen worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak zo aantrekkelijk uit. Daarom is het júist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”

Meer lezen over het onderzoek? Bekijk hier de samenvatting in een infographic en lees hier het complete verslag.

Lees ook
Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Onderzoek: “Lessen over voeding moeten in curriculum basisscholen”

Onderzoek: “Lessen over voeding moeten in curriculum basisscholen”

Om het eten van groente en fruit onder Nederlandse basisscholieren te bevorderen bestaan er lesprogramma’s over gezonde voeding. Deze programma’s kunnen een positief effect hebben op hoe gezond kinderen eten. Angeliek Verdonschot van Wageningen University & Research deed hier onderzoek naar.