Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Beeld: Estera Nicoi via Unsplash

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

In opdracht van het Voedingscentrum bevroeg onderzoeksbureau Flycather 1501 Nederlanders boven de 18 jaar over hun snoep- en snackgewoontes. Ruim een derde van de respondenten wil niet minder snoepen en snacken, tegenover zo’n 19 % die hier al mee bezig is. Ruim een kwart is van plan op korte termijn te minderen en de rest (18 %) wil wel minder snoepen en snacken, maar is niet van plan dat binnenkort al te gaan doen.

Minder snoepen en snacken staat dus bij veel mensen op de agenda, maar een gebrek aan aanbod van gezonde producten maakt dit lastig. Van de respondenten vindt 22 % dat er voldoende gezond aanbod is in sportclubs, 28 % vindt dit van tankstations, 31 % van stations en 37 % van schoolkantines en bedrijfsrestaurants. Supermarkten doen het beter. 78 % vindt dat daar voldoende gezond aanbod is.

4 op de 10 respondenten vinden het moeilijk om minder snoep en ongezonde snacks te eten. Hierbij spelen, naast de invloed van de omgeving, ook gewoonten (37 %) en emoties (21 %) een rol. Maar veruit de meest genoemde reden is dat we snacken “te lekker” vinden (74 %). Van de mannen gaf overigens 44 % aan te snacken uit gewoonte, tegenover 32 % van de vrouwelijke respondenten. Snacken uit emotie doen 14 % van de mannen en 31 % van de vrouwen.

Onze omgeving beïnvloedt onze keuzes rondom eten en drinken, zowel bewust als onbewust, laat Liesbeth Velma, gedragsexpert van het Voedingscentrum, weten in het persbericht. Daarom zou onze omgeving gezond snacken moeten stimuleren. “Mensen worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak zo aantrekkelijk uit. Daarom is het júist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”

Meer lezen over het onderzoek? Bekijk hier de samenvatting in een infographic en lees hier het complete verslag.

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...

Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Een Italiaanse pilot studie naar de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom bij consumptie van Tritordeum graanproducten behaalde veelbelovende resultaten, schrijft Kennisbank brood.net. Het nieuwe onderzoek laat zien dat door consumptie van producten op basis van Tritordeum in plaats van tarwe, de symptomen van PDS-patiënten significant afnamen.

Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

Vanaf 1 maart maakt hoogleraar Harm Veling deel uit van het Departement Maatschappijwetenschappen onder de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research (WUR). Zijn onderzoek is gericht op het begrijpen en testen van effectieve gedragsinterventies op het gebied van gezondheidsgedrag en milieugedrag.