Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

bbq

Beeld door Askar Abayev via Pexels

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Motivaction voerde het onderzoek uit, waarbij ruim duizend volwassen Nederlanders een vragenlijst invulden. De focus lag daarbij op het gedrag en de motivaties achter het eten van vlees en het verminderen daarvan. Uit de resultaten blijkt dat mannen gemiddeld 800 gram vlees per week eten en vrouwen ongeveer 550 gram, ruim boven de aanbevolen hoeveelheid. 

Het Voedingscentrum adviseert mensen meer plantaardig en minder dierlijk te eten voor gezondheid en milieu. In het persbericht vertelt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, over de factoren die voor mensen meespelen bij vleesconsumptie. “Ze zijn bang de smaak te missen en zijn gewend aan vlees op hun bord. Ook identiteit blijkt een rol te spelen; een kwart van de mensen vindt dat vlees eten bij hen hoort.”

Volgens Velema speelt de omgeving een rol bij het verminderen van vleesconsumptie: “De meeste vleeseters (ruim 50%, red.) zijn wel bereid zich aan te passen als iemand uit het huishouden minder vlees wil eten, bijvoorbeeld in wat er 's avonds wordt gekookt.” Impact op het milieu en dierenwelzijn staan voor mensen bovenaan het lijstje als redenen om minder vlees te eten en 41% van de deelnemers vond dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd.

Hoewel de totale vleesconsumptie blijft stijgen, zijn er steeds meer flexitariërs. 7 op de 10 deelnemers eet maximaal 5 keer per week vlees bij de avondmaaltijd en een derde doet dat hooguit 3 keer. Zij vervangen het vlees meestal met kant-en-klare vleesvervangers, ei, peulvruchten of noten.

Het Voedingscentrum heeft adviezen over vleesvervanging opgesteld. Meer resultaten uit het onderzoek vind je in het persbericht en onderzoeksrapport.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Om te voorspellen hoe groot de kans is dat iemand binnen tien jaar een hart-of vaatziekte krijgt gebruiken huisartsen een model. Onderzoekers van het Radboudumc vergeleken het model met het daadwerkelijke aantal hart- en vaatziekten. Hieruit blijkt dat het risico op hart- en vaatziekte anderhalf keer zo groot is dan het huidige model verwacht.

Patiënten gaan beter gevoed een operatie in door verpleegkundig advies

Patiënten gaan beter gevoed een operatie in door verpleegkundig advies

Uit promotieonderzoek van Harm van Noort van het Radboudumc is gebleken dat wanneer verpleegkundigen gericht advies geven aan patiënten, zij beter gevoed een operatie in gaan. Dit advies leidt er ook toe dat patiënten minder lang nuchter blijven voor de operatie, waardoor zij meer calorieën en eiwitten binnenkrijgen. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter...