Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

bbq

Beeld door Askar Abayev via Pexels

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Motivaction voerde het onderzoek uit, waarbij ruim duizend volwassen Nederlanders een vragenlijst invulden. De focus lag daarbij op het gedrag en de motivaties achter het eten van vlees en het verminderen daarvan. Uit de resultaten blijkt dat mannen gemiddeld 800 gram vlees per week eten en vrouwen ongeveer 550 gram, ruim boven de aanbevolen hoeveelheid. 

Het Voedingscentrum adviseert mensen meer plantaardig en minder dierlijk te eten voor gezondheid en milieu. In het persbericht vertelt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, over de factoren die voor mensen meespelen bij vleesconsumptie. “Ze zijn bang de smaak te missen en zijn gewend aan vlees op hun bord. Ook identiteit blijkt een rol te spelen; een kwart van de mensen vindt dat vlees eten bij hen hoort.”

Volgens Velema speelt de omgeving een rol bij het verminderen van vleesconsumptie: “De meeste vleeseters (ruim 50%, red.) zijn wel bereid zich aan te passen als iemand uit het huishouden minder vlees wil eten, bijvoorbeeld in wat er 's avonds wordt gekookt.” Impact op het milieu en dierenwelzijn staan voor mensen bovenaan het lijstje als redenen om minder vlees te eten en 41% van de deelnemers vond dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd.

Hoewel de totale vleesconsumptie blijft stijgen, zijn er steeds meer flexitariërs. 7 op de 10 deelnemers eet maximaal 5 keer per week vlees bij de avondmaaltijd en een derde doet dat hooguit 3 keer. Zij vervangen het vlees meestal met kant-en-klare vleesvervangers, ei, peulvruchten of noten.

Het Voedingscentrum heeft adviezen over vleesvervanging opgesteld. Meer resultaten uit het onderzoek vind je in het persbericht en onderzoeksrapport.

Lees ook
Kijktip: TEDx Talk T. Colin Campbell over voeding en gezondheid

Kijktip: TEDx Talk T. Colin Campbell over voeding en gezondheid

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we de TEDx Talk van professor T. Colin Campbell Why is the science of nutrition ignored in medicine?

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

“Leg allergeneninformatie op etiketten wettelijk vast.” Dat adviseren onderzoekers na een studie over hoe mensen allergeneninformatie op etiketten interpreteren en beoordelen. Meer dan de helft van de deelnemers vond de informatie onduidelijk.