Nederlanders besteedden €300 miljoen aan afslanken

Dieet gezond smoothie_unsplash

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen jaar iets ondernomen om af te vallen. In totaal hebben ze daarbij €300 miljoen aan afslankproducten en diensten uitgegeven. Van de Nederlanders die een dieet volgen, kiest het grootste deel (25%) voor een koolhydraatarm dieet. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope.

Bijna een op de vijf Nederlanders (18%) heeft het afgelopen jaar iets ondernomen om gewicht te verliezen. Dit komt neer op ruim 2,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder. De meeste Nederlanders kiezen voor een dieet (10%), 7% wint professioneel voedingsadvies in, 3% volgt specifiek een afslankprogramma en nog eens 3% gebruikt afslankmiddelen zoals shakes of maaltijden.

In totaal hebben Nederlanders het afgelopen jaar ruim €300 miljoen uitgegeven aan afslankproducten en diensten. De categorie voedingsadvies heeft hierin veruit het grootste aandeel met een omzet van ruim €226 miljoen. Op een ruime afstand volgen afslankmiddelen (€42 miljoen) en afslankprogramma’s (€32 miljoen).

Koolhydraatarm dieet

Van de Nederlanders die een dieet hebben gevolgd kiest 25% voor een koolhydraatarm dieet. Opvallend is dat een ‘eigen ding’ op nummer twee staat (17%). Mensen die dit aangeven volgen geen specifiek dieet maar leggen zichzelf wel bepaalde regels op. Bijvoorbeeld dat ze van alles de helft eten of geen zoete tussendoortjes meer nemen. Een caloriearm dieet volgt op de derde plek met 10%. Van de Nederlanders die een dieet volgden, koos 5% voor een keto dieet. Daarnaast deed 5% aan periodiek vasten en 3% volgde een dieet van Weight Watchers.

Over het onderzoek

De resultaten in van het onderzoek van Multiscope komen uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek naar sport, gezonde voeding, supplementen en gezondheidsmonitoring in Nederland. In het onderzoek zijn 5.051 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
WKOF waarschuwt: ga niet op eigen initiatief een ketogeen dieet volgen

WKOF waarschuwt: ga niet op eigen initiatief een ketogeen dieet volgen

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarschuwt kankerpatiënten niet op eigen initiatief een ketogeen dieet te volgen. Aanleiding hiervoor is het onlangs verschenen zelfhulpboek ‘Kankervrij’. Dit boek prijst het ketogeen dieet aan als effectief tegen kanker. Volgens het WKOF is deze positieve werking bij kanker echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen.Volgens...

Proefdieronderzoek: lagere lichaamstemperatuur mogelijk gezonder

Proefdieronderzoek: lagere lichaamstemperatuur mogelijk gezonder

Een beperking van de energie-inname verlengt zowel de totale als de gezonde levensduur. Daarnaast heeft caloriebeperking veel gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere kans op kanker, hartziekten, diabetes en Alzheimer. Mogelijk hangen deze voordelen samen met een lagere lichaamstemperatuur.Dat blijkt althans uit een proefdieronderzoek van The Scripps...

Koolhydraatarm dieet kan gunstig zijn voor ouderen met obesitas

Koolhydraatarm dieet kan gunstig zijn voor ouderen met obesitas

Een dieet dat zeer laag is in koolhydraten en hoog in vetten, heeft gunstige effecten bij ouderen met obesitas.Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Alabama in Birmingham's Nutrition Obesity Research Center, Verenigde Staten. Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrition and Metabolism. De wetenschappers verdeelden ouderen met obesitas in twee...