Nederlanders betrekken te hoge zoutinname niet op zichzelf

zout

Ongeveer 85 procent van de mensen in Nederland krijgt te veel zout binnen. Slechts 16 procent van de bevolking denkt zelf te zout te eten.

De Nierstichting liet door onderzoeksbureau MWM2 een marktonderzoek uitvoeren naar de kennis, houding en het gedrag van Nederlanders over zout. In totaal deden 414 mensen mee. Bijna alle ondervraagde Nederlanders denkt dat het merendeel van de Nederlanders te veel zout eet (84%). Ze betrekken deze aanname echter niet op zichzelf.

Te hoge inname

Uit het marktonderzoek komt naar voren dat veel mensen niet goed weten welke producten het meest bijdragen aan een té hoge zoutinname. Volgens de respondenten zijn dit chips en zoutjes, smaakmakers zoals bouillon, maaltijdsauzen en kant-en-klare soepen en maaltijden. Alledaagse producten zoals broodjes, kaas, kant-en-klare soep, vlees(waren) en vleesvervangers zijn niet genoemd terwijl ze het meest bijdragen aan een te hoge zoutinname.

Een broodje gezond?

Volgens programmamanager preventie Annemiek Dorgelo van de Nierstichting is een van de oorzaken van de te hoge zoutinname van Nederlanders, dat heel veel mensen niet door hebben dat ze te zout eten. ‘Een pistoletje gezond klinkt wellicht als een verantwoorde lunch’, zegt zij. ‘Een soepje en een Griekse salade erbij, en mensen denken helemaal goed bezig te zijn. Toch is de zouttaks, de maximale hoeveelheid zout die nog gezond is voor je nieren, dan al bijna bereikt.’

Kennis over zout

Volgens de Richtlijnen goede voeding zouden consumenten moeten streven naar dagelijks maximaal 6 gram zout per dag. De respondenten geven aan dat kennis over hoeveel zout je werkelijk binnenkrijgt, kan helpen om de stap te zetten minder zout te eten. De Nierstichting ontwikkelde de Zoutmeter die laat zien hoeveel zout je op een dag eet en hoe je dat mindert.

Enkele feiten & cijfers over zout van de Nierstichting:

  • Bijna iedereen in Nederland (85%) eet te veel zout.
  • 80% van de zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen die je kunt kopen in de supermarkt. Slechts 20% van de zoutinname komt direct uit het zoutvaatje.
  • 6 gram is de maximaal aanbevolen hoeveelheid per dag. Maar gemiddeld eten we 9 gram per dag.
  • Te veel zout eten is slecht voor je nieren. Het kan je bloeddruk verhogen en nierschade veroorzaken.
  • Een verlaging van de zoutconsumptie van 9 gram tot maximaal 6 gram per dag helpt de bloeddruk verlagen, beschermt de (resterende) nierfunctie en zorgt dat medicijnen beter werken . Hierdoor zijn naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade te voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.
  • Sommige mensen denken dat producten als zeezout, Keltisch of Himalaya zout gezonder zijn, maar zijn het niet. Te veel hiervan is even schadelijk als gewoon zout. Het belangrijkste ingrediënt is namelijk identiek, ongeacht de bron of bewerking: NaCl (keukenzout). Ook eventueel toegevoegde mineralen of spoorelementen maken zout niet minder schadelijk.
Lees ook
Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Net als in 2020, hebben we ook in de eerste helft van 2021 massaal eten besteld, blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Gezonder worden de maaltijden overigens niet. Daarnaast noemt de bank nadelige gevolgen voor de maaltijdbezorgers.