Nederlands kampioene wielrennen: ‘sportdranken te zoet’

attachment-vanvleutenjpg

Fabrikanten mogen meer vooruitlopen op ontwikkelingen in sportvoeding.

Dat zegt kersvers Nederlands wielerkampioene op de weg Annemiek van Vleuten.

Van Vleuten geeft een voorbeeld wat producenten van sportvoeding beter kunnen doen. “Onderzoek wijst uit dat het lichaam waarschijnlijk meer dan 60 gram koolhydraten per uur kan opnemen als ook fructose wordt toegevoegd aan sportdrank. Toch passen maar weinig fabrikanten dit toe. Dat verbaast me”, zegt zij in een interview in het vakblad VMT.

Beperkt aanbod sportvoeding

Volgens de sportdiëtist van de Nederlands kampioene wielrennen op de weg, Marcel Hesseling, zijn er veel beperkingen in het huidige aanbod sportvoeding. “De meeste sportvoeding lijkt te veel op elkaar. Qua smaak, textuur en samenstelling doet iedereen elkaar na.” Dit geldt ook voor sportdrank.

Zoete sportdranken

“De meeste topsporters ervaren deze als te zoet. Vaak zijn deze dranken bestemd voor de grote markt. Verschillende merken voegen zelfs zoetstof toe om de dranken zoeter te maken. Voor de gemiddelde sporter is dat geen probleem. Maar voor een topsporter die dag in dag uit deze producten neemt, gaat de zoete smaak tegenstaan”, legt Hesseling uit.

Van Vleuten is het met Hesseling eens. En niet alleen de zoete smaak maar ook de tanderosie die sommige sportvoeding veroorzaakt, staat haar tegen. “Ik maak me daar zorgen over en mijn tandarts ook.”

Verbeteringen sportvoeding

De topsportster interesseert zich erg voor sportvoeding en gaf hier in april zelfs een gastcollege over aan studenten van Wageningen Universiteit. “Ik ben er van overtuigd dat er op sportvoedingsgebied veel winst valt te behalen.  Daarom probeer ik nieuwe dingen uit, ook al zijn ze nog niet wetenschappelijk bewezen.”

Bietensap

Een voorbeeld is het drinken van rode bietensap. “Er zijn aanwijzingen dat nitraten in het sap de zuurstofopname en dus het energieverbruik efficiënter maken, en zo het prestatievermogen van duursporters verbeteren”, zegt Van Vleuten die zelf dierenwetenschappen studeerde aan Wageningen UR.

Lees het hele interview met Annemiek van Vleuten in VMT13 die onlangs verscheen.

 

 

 

 

 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...