Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Goed-of-zout

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.

Ongeveer 85% van de Nederlanders krijgt, vaak onbewust, te veel zout binnen. Dit kan op termijn nierschade veroorzaken. Alledaagse producten uit de supermarkt bevatten meer zout dan mensen vaak denken. Als je producten zoals vleeswaren, kaas, sauzen en smaakmakers mindert, boek je al snel resultaat, aldus de Nierstichting in het persbericht over de campagne Goed of Zout.

Annemiek Dorgelo, programmamanager preventie Nierstichting licht toe: “Wel 80 procent van het zout dat je eet, komt uit dagelijkse producten die je in de supermarkt koopt. Veel producten bevatten veel zout. Ook de dagelijkse boodschappen, zoals hartig broodbeleg en kant-en-klare vleesvervangers, waarvan mensen het niet verwachten. Dat telt snel op én kan ongemerkt je nieren beschadigen.”

Om mensen te helpen heeft Nierstichting de Goed of Zout quiz ontwikkeld. Met de korte quiz kun je spelenderwijs testen hoe zoutbewust je bent. Ook onderdeel van de campagne is het magazine Lekker Gezond met tips en recepten. Uit dit magazine blijkt dat minder zout eten lekker en gezond is en eenvoudiger dan mensen denken. De Nierstichting noemt daarnaast meal prepping als voorbeeld om relatief makkelijk minder zout te eten. Daarbij bereid je in een keer genoeg voedsel voor meerdere porties. Die vries je in, zodat je op een later moment een zelfgemaakte “kant-en-klaar”-maaltijd tot je beschikking hebt, zonder daadwerkelijk zo’n maaltijd uit de supermarkt, die vaak veel zout bevatten, te nuttigen.

Meer over
Lees ook
RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten gemiddeld een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Een grote variatie in zoutgehaltes binnen producttypes duidt op mogelijkheden tot verbetering.Gemiddeld eet 85% van de Nederlanders te zout. En minder zout is beter voor de nieren. Daarom liet de Nierstichting de stichting...

Winnaar Jaarprijs Goede Voeding 2020 TastyBasics wil het gezonde verschil maken

Winnaar Jaarprijs Goede Voeding 2020 TastyBasics wil het gezonde verschil maken

Het Drentse bedrijf TastyBasics heeft dit jaar de Jaarprijs Goede Voeding 2020 gewonnen. De muesli van noten en pitten werd door de vakjury genomineerd en kreeg via een stemming op de website van de Jaarprijs de meeste stemmen. Muesli’s als die van TastyBasics zouden het verschil kunnen maken als het gaat om een gezondere keuze van de bevolking.Jan Buining,...