'Niet light-drank, maar het eetpatroon bepaalt gezondheidsrisico’

attachment-frisdranken

Hoewel light-dranken worden gedronken vanuit het idee daarmee het gewicht te controleren, zijn er toch associaties gevonden met een toegenomen cardiovasculair risico, maar niet zozeer door het nemen van de light-drank. Zo blijkt uit de zogeheten Cardia-studie die gepubliceerd is in The American Journal of Clinical Nutrition.

Light-drank nemen en de niet-ingenomen calorieën compenseren met een extra toetje of een snack. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit in Chapel Hill, North Carolina, onderzochten of er een associatie is tussen het drinken van light-dranken, het eetpatroon en het risico op hart- en vaatziekten. Eerder zijn in epidemiologisch onderzoek associaties naar buiten gebracht tussen overgewicht en light.

Ongezond voedingspatroon bepalend

Uit de Cardia-studie (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) komt nu naar voren dat niet mensen die light-drank nemen een grotere kans hebben het metabool syndroom te ontwikkelen, maar vooral zij die een ongezond voedingspatroon hebben. Mensen met een gezond eetpatroon, die wel light-frisdrank nemen, hebben geen noemenswaardig hoger metabool risico. De onderzoekers concluderen dat het type eetpatroon en het type drank belangrijk is, en dat de variatie daarin bijdraagt bij aan verschillende metabole risico’s. ‘Onze studie suggereert dat het eerder om het eetpatroon gaat dan om de drank die daarbij gedronken wordt, als het gaat om de associaties met de gezondheid’, aldus Kiyah Duffey, een van de auteurs van de studie.

Westers versus gezond eetpatroon

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers de gegevens van twee groepen jongvolwassenen. In de groep waren er twee basiseetpatronen onderscheiden. Een groep die onder andere veel fruit innam, vokoren producten at, melk dronk en geregeld noten en zaden binnen kreeg (n =1778), met ingrediënten die doorgaans als een gezond worden bestempeld. Een tweede groep had een ‘westers’ patroon met hogere innames van fast food, vlees, kip, pizza en snacks (n = 2383). In beide groepen werd de interactie met light-drankconsumptie geanalyseerd.

Lager risico zonder light

In de eerste groep vonden de onderzoekers een lager risico van het metabool syndroom bij mensen die geen light-dranken consumeerden. Ook hadden mensen die wel light consumeerden een lager risico in vergelijking met de mensen die een ‘westers’ voedingspatroon hadden. Daarbij vonden de onderzoekers dat de mensen uit de eerste, gezonde groep, die geen light dronken, het laagste risico hadden dat is geassocieerd met de middelomtrek, het triglyceridengehalte, en het metabool syndroom, in vergelijking met de mensen uit de westerse groep.

Europarlement stemt tegen claims als 15 procent minder vet

Dik of dun van lightchips

Fnli: light chips maken niet dik

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...