‘Niet ontbijten en laat dineren is slecht voor hartpatiënten’

attachment-hartaanval

Mensen die het ontbijt overslaan en twee uur voor naar het bed gaan nog dineren, herstellen slechter na een hartaanval. Dit is het eerste onderzoek dat ongezonde eetpatronen in patiënten met Acuut Coronair Syndroom (ACS) evalueert.

Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in de European Journal of Preventive Cardiology. De wetenschappers ontdekten dat mensen die beide voedselgewoontes aanhouden na een hartaanval slechter herstellen. Zo heeft 80 procent meer kans om in de dertig dagen na ziekenhuisontslag te overlijden, nog een hartaanval te krijgen en druk op de borst te ervaren.

STEMI-patiënten hebben een ongezond eetpatroon

Bij 113 ST-segment elevatie myocardinfarct (STEMI) patiënten werd bij opname in de coronaire intensive-careafdeling gevraagd naar hun eetpatronen. 58 procent van de patiënten gaf aan het ontbijt over te slaan, 51 procent at 2 uur voor naar bed gaan nog en 41 procent deed beide gedragingen meer dan drie keer per week.

Prognose verbeteren door ‘koninklijk’ ontbijt

Tien procent van de patiënten met een STEMI sterft in het eerste jaar na de hartaanval en voedsel is volgens onderzoeker Marcos Minicucci een makkelijke manier om de prognose te verbeteren. ‘Mensen zouden een koningsontbijt moeten nemen. Dat is een ontbijt dat bestaat uit melkproducten, koolhydraten, fruit en 15 tot 35 procent van de totale energie-inname betreft.’

Cholesterolverlagers zijn geen alternatief

Minicucci geeft aan dat de groep met een ongezond eetpatroon vaker voor ziekenhuisopname cholesterolverlagers (statines) gebruikt en vaker slechtere uitkomsten had na de ziekenhuisopname. ‘Patiënten die statines gebruiken zien het vaak als een alternatieve manier om gezondheidsvoordelen te verkrijgen. De pillen moeten juist een aanvulling zijn op een gezond eetpatroon en niet een vervanging.’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Uit een klein Amerikaanse studie komt naar voren dat mensen met een vetarm en plantaardig dieet dagelijks minder calorieën binnenkrijgen dan mensen met een koolhydraatarm en dierlijk dieet.Onderzoekers van het National Institute of Health en het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), vergeleken de effecten van twee...